Početna NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI Poslije 400 godina objavljeni Njutnovi spisi koji otkrivaju TAJNU ‘KAMENA MUDROSTI’

Poslije 400 godina objavljeni Njutnovi spisi koji otkrivaju TAJNU ‘KAMENA MUDROSTI’

648
DIJELI

Američka Fondacija za hemijsko nasleđe (CHF) otkupila je rukopis star gotovo 400 godina koji je decenijama bio dio privatne zbirke, a koji donekle pruža uvid u tajnu legendarnog “kamena mudrosti” i prve korake u procesu za koji su alhemičari vjerovali da pretvara olovo u zlato.

Dokument iz 17. vijeka, koji opisuje proces proizvodnje “filozofske žive” izašao je iz pera Isaka Njutna, koji je tekst prepisao od drugog poznatog alhemičara.

Filozofska živa je, kako se vjerovalo, bila ključni sastojak u stvaranju “filozofskog kamena”, poznatog i kao “kamen mudrosti”, a kome je pripisivana moć da čoveka učini besmrtnim.

– Vjerovalo se da je filozofska živa supstanca koja bi mogla da se koristi za razlaganje metala na sastavne delove – izjavio je za list “Chemistry World” Džejms Felkel, kustos za rijetke knjige u CHF.

– Vjerovalo se da ako razložite metale možete da ih ponovo sjedinite i napravite druge metale – rekao je on.

Naučnici nisu sigurni da li je Njutn i sam pokušao da proizvede supstancu, ali Felkel kaže da bi se od njega “tako nešto moglo očekivati” i da mu je ovaj tekst vjerovatno poslužio za to.

Legenda o kamenu mudrosti je veoma popularna i čak je tema knjiga o Hariju Poteru.

Isak Njutn je poznat po svom doprinosu fizici i matematici, ali dokumenti nalik na ovaj otkrivaju i da je bio oduševljeni alhemičar.

U rukopisu su opisani i Njutnovi eksperimenti, a Felkel kaže da je ovo samo djelić naučnikovog “alhemijskog djela”.

“U ovom slučaju postoji bilješka o eksperimentu koji je izveo. Riječ je o postupku destilacije sastojka rude olova koji brzo izvjetri.”

Stručnjaci kažu da je autor teksta bio hemičar Džordž Starki, koji se školovao na Harvardu i koji je pisao pod psudonimom Eirenaeus Philalethes prije nego što je objavio štampanu kopiju 1678. godine.
OVAJ GRAD NIKADA NIJE ŽELEO DA DOLAZI i to iz samo jednog RAZLOGA20:47h ISTORIJSKI ZABAVNIK – Slavne lepotice CELA BAJINA BAŠTA SLAVI JEDNU

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.