Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Povrat poreza PDV 1. dio

Povrat poreza PDV 1. dio

104
DIJELI
2005. Euroscheine verschiedener Wertigkeit Bild: Geld, Banknoten durcheinander

POVRAT POREZA PDV NEREZIDENTIMA BIH

U savremenom svijetu putovanja su sve češća, tako da se putnicima nude odredjene povlastice s kojima zemlje boravka stimulišu svoju ekonomiju u cilju većeg izvoza, promocije svojih proizvoda i turističkih usluga.
Medjutim u realizaciji tih aktivnosti dolazi do neplaniranih neugodnih problema radi nepoznavanja propisa zemlje boravka. Putnici često nisu informisani o svojim pravima i obavezama jer se oslanjaju na svoje vlastito iskustvo. Ozbiljne turističke države i velike izvozne zemlje itekako se trude da informacije budu dostupne svim zainteresovanim subjektima odnosno u ovom slučaju putnicima. Život nas uči da se obrazovane osobe trude da na neki način dobiju prave informacije na vrijeme, prije krenu na put radi efikasnije pripreme i realizacije svojih planiranih aktivnosti. Problem nastaje kada putnici ne obraćaju pažnju na detalje jer se propisi za povrat poreza PDV razlikuju od zemlje do zemlje. Najgori je scenario kada neinformisani putnik tumači propis na svoj paušalan i površan način, onda tek nastaju problemi, koji se mogu a neki ne mogu, riješiti.
Imajući u obzir ljudsku plemenitost te da je svaki čovjek dužan pomoći koliko može, potrudio sam se da informisanjem budučih putnika tih neželjenih problema bude manje.Da bi naučili KAKO SE TO RADI U INOSTRANSTVU za BH rezidente prvo trebamo znati kako se to radi kod nas za nerezidente BH.
Poznavajući tekuće probleme kod realizacije povrata poreza PDV koje putnici imaju u BIH prvo bih objasnio osnovno pitanje koje subjekt povlastice.
KO IMA PRAVO NA POVLASTICU ?
Pravo na povrat poreza PDV u Bosni i Hercegovini imaju NEREZIDENTI a to su fizicka lica koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.
Ovo je veoma bitna definicija jer se u poreskoj i carinskoj regulativi pojavljuju različite definicije tako da se primjena zakonskih propisa u praksi može različiti tumačiti i shodno tome realizirati.
Zakon o porezu PDV upotrebljava termin FIZIČKA LICA dok Pravilnik o porezu PDV koristi termin STRANI DRŽAVLJANI,
dok se u carinskoj praksi koristi još jedan termin DVOJNI DRŽAVLJANI. Za putnika je bitno da usvoji ovaj termin NEREZIDENT koji je po meni najadekvatniji jer se u startu izbjegava dilema kod tumačenja KO ima pravo na povlasticu povrata PDV-a.
Primjer na internetskoj stranici UIO/ propisi/porezi/instrukcije: gdje se gradjani mogu informisati piše ovaj tekst –
Fizičko lice -strani državljanin koji nema prebivalište u Bosni i Hercegovini ima pravo na povrat poreza na dodatu vrijednost (PDV-a) – tako da kod iste internet stranice UIO za carine je upisan podatak/ – Strani državljani su fizicka lica koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini – . Na ovaj način se stvara dileme oko statusa mjesta življenja STALNO ILI PRIVREMENO PREBIVALIŠTE a još ako uvedemo pojam šta predstavlja pojam BORAVIŠTE odnosno PREBIVALIŠTE? onda se situacija još više komplicira pogotovu kada se namjerno to čini.
Na prvi pogled reklo bi se da su ovo nebitne stvari ali u realizaciji korištenja povlastice to bude veliki problemi u praksi.
Ukoliko putnik koga je zakonodavac htio da stimuliše u potrošnji i izvozu roba, ne dobije ono što mu se nudi a što je platio,
na kraju postupka imamo nezadovoljnog potrošača i lošu turističku reklamu.
Kada pogledamo inostranu praksu primjene povrata poreza PDV utvrdićemo da je kod većine njih u upotrebi koristi pojam NEREZIDENT, koji ima pravo na povlasticu ali se takodje koristi pojam status PRIVREMENI BORAVAK do 3 mjeseca ili 6 mjeseci. Zašto je ovo pojašnjenje bitno? Iz prostog razloga što neki putnici misle da je dovoljno posjedovati STRANI PASOŠ a zaborave da prijave da posjeduju LIČNU KARTU BIH koja dokazuje status STALNOG PREBIVALIŠTA. Medjutim u BIH imaju prebivalište stranci sa odobrenim privremenim boravkom duže od 6 mjeseci ali s obzirom da nemaju STALNO MJESTO PREBIVALIŠTA, oni imaju pravo na povrat PDV.
NEREZIDENTI imaju pravo na povrat PDV na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i iznese ih u prtljagu koji nosi sa sobom izvan carinskog podrucja Bosne i Hercegovine.
Pravo na povrat PDV ne odnosi se na: mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje ekstra lako i lako specijalno, motorni benzinbezolovni, motorni benzin), alkohol i alkoholna pica i prerađevine od duhana.
Putnici koji iznose dobra kupljena u Bosni i Hercegovini, a na koja je placen PDV, pravo na povrat PDV ostvaruju na osnovu Zahtjeva za povrat PDV. Zahtjev za povrat PDV podnosi se na Obrascu „PDV-SL-2“ (Zahtjev stranog državljanina za povrat PDV), koji je sastavni dio Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
Obrazac PDV-SL-2 popunjava obveznik-prodavac, na zahtjev kupca-stranog državljanina, u 3 (tri) primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac svojim potpisom i pecatom ovjerava Obrazac PDV-SL-2.Prodavac naplacuje od kupca ukupnu vrijednost isporucenih dobara sa PDV-om.
BH regulative za povrat PDV ne ograničava godine starosti putnika, znači da i djeca putnici imaju pravo na povrat PDV ukoliko imaju svoj pasoš.

USLOVI ZA POVRAT PDV-a
Kupac – putnik ostvaruje pravo na povrat PDV-a ako prilikom napuštanja carinskog podrucja BiH, carinskoj službi da na uvid račune, kupljena dobra i original popunjen Obrazac PDV-SL-2
Carinska služba, prije ovjere Obrasca PDV-SL-2, dužna je utvrditi da li su ispunjeni sljedeci uslovi:
– da su podaci iz putne isprave istovjetni sa podacima iz Obrasca PDV-SL-2;
– da su dobra data na uvid istovjetna sa dobrima navedenim u Obrascu PDV-SL-2 i na priloženim računima, kao i da ta dobra nisu korištena;
– da je ukupna vrijednost dobara sa PDV iskazana na Obrascu PDV-SL-2 veca od 100,oo KM;
– da se dobra iznose prije isteka roka od tri mjeseca od dana kupovine u BiH;
– da je original Obrazac PDV-SL-2 ovjerio i potpisao prodavac.
Ako Carinska služba utvrdi da su ispunjeni svi navedeni uslovi za povrat PDV-a, ovjerava Obrazac PDV-SL-2, priložene račune potpisom i pečatom i u Obrazac PDVSL-2 unosi datum iznošenja dobara iz carinskog podrucja BiH.
U slucaju da Carinska služba utvrdi da nisu ispunjeni svi navedeni uslovi za povrat, vrši ovjeru Obrasca PDV-SL-2 u donjem desnom polju, cime kupac-strani državljanin ne može ostvariti pravo na povrat PDV-a placenog pri nabavci dobara u BiH. Original racuna i ovjeren Obrazac PDV-SL-2 Carinska služba vraća kupcu, a kopiju Obrasca PDV-SL-2 zadržava za svoje potrebe.
KAKO IZVRŠITI POVRAT NOVCA
U BIH putnici još uvijek nemaju mogučnost da izvrše povrat novca od povrata PDV na licu mjesta kada izlaze iz BIH na samom graničnom prelazu. Iz tih razloga je potrebno da ovjereni obrazac SL-2 prilikom izlaska iz BIH putnik
– prilikom povratka u BIH ode u prodavnicu ili firmu da lično preuzme novac.
– preda osobi koja ga ispraća (prijatelj,rodbina, vozač) I on će otići u prodavnicu koja je izdala račun i obrazac SL2 te uzeti novac na ruke, koji će kasnije uplatiti na njegov račun u banci ili čuvati do predaje putniku,
– pošalje putem pošte ovjereni račun i obrazac SL2 firmi kod koje je kupio robu sa upisanim podatkom broj računa u banci.
Bitna napomena je da se povrat novca zatraži prije isteka roka od 3 mjeseca od dana kupovine u BiH.
U Bosni j Hercegovini još uvijek NEMA posrednika kod povrata novca od poreza PDV za putnike kao što je medjunarodna kompanija GLOBAL BLUE koji širom svijeta vrše usluge povrata uz naplatu svoje provizije.
SAVJET PUTNICIMA – Kada putujete avionom planirajte minimum 2 sata prije vremena polijetanja aviona otići na aerodrom da bi završili postupak carinske kontrole i nakon toga predati kofere na CHECK IN pultu.
Ne zaboravite da vam trebaju original račun i jedna kopija te obrazac SL 2 sa jednom kopijom.

Priredio AFB

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.