Početna VIJESTI BiH Presuda Milisavljeviću, Panteliću i Tasiću za ratne zločine u Višegradu 14. oktobra

Presuda Milisavljeviću, Panteliću i Tasiću za ratne zločine u Višegradu 14. oktobra

131
DIJELI

Iznoseći završnu riječ, odbrana Ljubomira Tasića je zatražila od Suda BiH da optuženog oslobodi krivice za progon, nezakonito zatvaranje i druge zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Višegradu. 

Braniteljica Mirsada Beganović-Žutić je kazala da Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo zločin protiv čovječnosti, odnosno široki i sistematični napad, kao niti svjesno učešće optuženog u njemu.

– Smatramo da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo prisilno preseljenje bošnjačkog stanovništva s općine Višegrad, te konstatujemo da je riječ o dogovorenom odlasku civila – kazala je Beganović-Žutić.

Ona je napomenula kako su brojni svjedoci opisali kao haotično stanje u Višegradu nakon odlaska Užičkog korpusa, te da je svaki stanovnik osjećao strah od paravojnih formacija koje su palile, pljačkale i ubijale.

– Čak su i Srbi izmještali svoju djecu vani kod rodbine zbog straha. Istovremeno, Crveni krst je počeo organizovati konvoje za sve koji se osjećaju nesigurno – istakla je Beganović-Žutić.

Odbrana je ukazala na izjavu svjedoka Tužilaštva Ferida Spahića, koji je opisao dogovor s Ljubomirom Tasićem o evakuaciji stanovništa konvojem u organizaciji Crvenog krsta.

– Jedino sam tražio da nas Ljupko prati. Niko nas nije prisiljavao – citirala je braniteljica izjavu Spahića.

Po odbrani, prilikom okupljanja stanovništva na trgu u Višegradu nije bilo maltretiranja, a ključnu ulogu je imao organizator – Crveni krst i policija koja je bila nadležna za bezbjednost, ali ne i vojska.

– Niti jedan svjedok nije vidio da je Tasić nekoga zatvorio ili lišio slobode – rekla je Beganović-Žutić, dodavši da su brojni svjedoci kazali kako Tasić nije bio u pratnji konvoja do Išerić brda.

Tasić je optužen zajedno s Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem za učešće u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, mučenju i prisilnom protjerivanju civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Odbrana je istakla da Tužilaštvo tereti Tasića kao običnog pripadnika Vojske Republike Srpske, te su samim time neargumentovane optužbe da je on naredio progon ili imao naredbodavnu ulogu.

– Također, želimo istaći da je jedan dio iskaza svjedoka Tužilaštva uštiman, jer je riječ o pripadnicima određenih poslijeratnih udruženja – kazala je Beganović-Žutić, predloživši oslobađajuću presudu za svog branjenika.

Presuda Milisavljeviću, Panteliću i Tasiću će biti izrečena 14. oktobra, javio je BIRN-Justice Report.

(Fena)

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.