Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Radeljaš iz bolnice na optuženičku klupu

Radeljaš iz bolnice na optuženičku klupu

79
DIJELI

Suđenje Esedu Radeljašu i suoptuženima za niz krivičnih djela u predmetu Blok danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno saslušanjem svjedoka optužbe Kasima Zuluma (dobio imunitet od krivičnog gonjenja), te Mehe Omerovića i istražitelja SIPA-e Sanela Berbića.

Na optuženičkoj klupi su još bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić, njegova pomoćnica Jasmina Horo, bivši pravobranilac Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinskopravne odnose ove općine Jusuf Čaušević.

Zulum, koji je inače dugogodišnji sudski vještak trenutno u penziji, odgovarajući na pitanja tužioca Senada Osmića, kazao je da ga je Općina Novi Grad angažovala 2010. da sačini nalaz za procjenu tržišne vrijednosti zemljišta u Nedžarićima.

​”Zemlju koja se oduzimala Radeljašu procijenio sam na sugestiju Jasmine Horo. Pitao sam je s kojom cijenom da idemo i rekla je 550 KM po metru kvadratnom, što se uklapalo u moju procjenu”, kazao je Zulum, te dodao da i danas ostaje kod iznosa koji je tada dao.

U jednom momentu je kazao da mu nije jasno zašto je uopšte angažovan da vještači to zemljište, s obzirom da je prethodno prodavano, što znači da se trebalo kupovati po istoj cijeni jer to zemljište nema amortizaciju.

Svjedok Omerović kazao je da godinama poznaje Radeljaša kojem je sa poslovnim partnerom Reizom Đurđevićem 2005. posudio 450.000 KM kako bi na objektu koji je već pravio u Nedžarićima podigao sprat.

Kada su Radeljašu blokirani računi, sa Reizom je odlučio da vrate njegov dug (koji je iznosio 2.820.000 KM), jer su mislili da će tako izvući već posuđeni novac. Radeljaš im je vratio do sada 710.000 KM.

Istražitelj Berbić, između ostalog, kazao je da prvobitnom istragom Hadžić nije bio obuhvaćen, te da je istraga protiv njega otvorena krajem novembra 2016. nakon što su saslušali svjedoke i aktuelnog načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

Hadžićev advokat Davor Martinović kasnije se nadovezao na spomenuto tvrdeći da je upravo Efendićev iskaz i razlog pokretanja istrage protiv njegovog branjenika.

Inače, Radeljaš je na današnje suđenje doveden iz bolnice gdje je nedavno hospitaliziran zbog lošeg zdravstvenog stanja, a zbog čega je suđenje kasnilo skoro sat vremena.

Suđenje se nastavlja 21. jula kada će biti saslušani svjedoci, a osumnjičeni u predmetu Pravda Izet Musić i Alija Delimustafić.

Sud je ukinuo mjere zabrane Horo, Kapetanoviću i Čauševiću, a Radeljašev advokat je najavio da će na narednom ročištu tražiti ukidanje pritvora za njegov branjenika iz zdravstvenih razloga.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.