Početna NAJNOVIJE AKTUELNO REAKCIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU: Avaz prekršio kodekse i izašao iz standarda proistojnosti

REAKCIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU: Avaz prekršio kodekse i izašao iz standarda proistojnosti

113
DIJELI

Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH donijela je odluku po žalbi bivše predsjednice Suda BiH Medžide Kreso na tekst objavljen 14. aprila u “Dnevnom avazu” i portalu “Avaz.ba” pod naslovom “Kreso preko Mijatovićke uređuje u Slobodnoj Bosni”.

Kako se navodi u ovoj Odluci, Žalbena komisija je konstatirala da je “Dnevni avaz” svoj tekst lažno predstavio kao autorsko djelo Senada Avdića i rubrike “Frljoka”, čime je povrijeđeno nekoliko članova Kodeksa za štampu i medije BiH.

 


Tako je prekršen Član 2. kodeksa koji se odnosi na uredničku odgovornost ( “Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usliga koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaj ove profesije” ), zatim član 5. koji se odnosi tačno i fer izvještavanje ( “Novinari neće objavljivati netačne i krivinavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala” i “Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem”), te član 7. koji se odnosi na mogućnost odgovora, budući da je Meddžidi Kreso uskraćeno pravo na objavu demantija.

 

 

Također, Komisija je konstatirala da su u tekstu korišteni izrazi neprimjereni općeprihvaćenim standardima proistojnosti, što je vidljivo u kvalifikacijama “sklerotično”, “Meddžida Kreso propala k'o žeton”, “Dobila nadimak baba Marta u pokretu”, čime su prekršene opšte odredbe Kodeksa za štampu i online medije BiH.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.