Početna NAJNOVIJE AKTUELNO ROBERT KAPLAN: “Srbija je polupropala država i glavni faktor nestabilnosti na Balkanu”

ROBERT KAPLAN: “Srbija je polupropala država i glavni faktor nestabilnosti na Balkanu”

105
DIJELI

“Srbija je faktor nestabilnosti na Balkanu, jer ima interese izvan svojih granica”, rekao je za beogradsku “Politiku” poznati američki publicista i analitičar Robert Kaplan.

On je najpoznatiji po svojoj knjizi “Balkanski duhovi”, objavljenoj 1993. tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, koju je “New York Times” svrstao među najznačajnije knjige objavljene te godine.

Vjeruje se da je američki poredsjednik Bill Clinton upravo nakon što je pročitao Kaplanovu knjigu u prvoj godini svog mandata bio rezerviran prema intervenciji SAD u BiH i Hrvatskoj, jer ga je knjiga “Duhovi Balkana” uvjerila da je mržnja među narodima u Balkanu tolika da ju je nemoguće ikakvom intervencijom zaustaviti.

Kaplan je, međutim, tvrdio da njegova knjiga pozivala na intervencionizam i zaustavljanje rata u BiH, tvrdeći da je Srbija glavni izvor nestabilnosti na Balkanu. Danas tu tvrdnju ponavlja i objašnjava na sljedeći način:

“Srbija je zbog veličine i značaja oduvijek bila najproblematičnija.

Trebalo je naći rješenje za njeno uklapanje u ostatak Kraljevine Jugoslavije što je bio izazov i za Tita i kasnije komunističke elite.

Srbija može biti faktor nestabilnosti na Balkanu zato što ima intererese izvan svojih granica, kao, naprimjer, na Kosovu.”

Kaplan, koji je jedno vrijeme bio i savjetnik u Pentagonu, svrstava Srbiju među “polupropale države, koje se ne kreću, ili se vrte u mjestu“: „Hrvatska i Slovenija su razvijenije od Srbije.

Srbija treba da teži tome da bude stabilna i prosperitetna kao Slovenija koja jeste iskusila ekonomske nevolje, ali to su problemi koji dolaz sa uspjehom, a ne sa neuspjehom.”

O uticaju Rusije na Srbiju Robert Kaplan kaže: “Da, Rusija ima više interesa u Srbiji nego drugdje na Balkanu i kroz istoriju je podržavala Srbe…

Moskva je umiješana u organizirani kriminal, korumpiranje nacionalističkih i populističkih političara i financiranje lokalnih medija.

Ponaša se u stilu tradicionalnih velikih sila ‘zavadi, pa vladaj’ i zato ona neće riješiti probleme na Balkanu.

Ponavljam, to može samo Evropska Unija sa vladavinom prava i prednošću koje daje pojedincima i grupama, što će pomoći da se prevaziđu etničke tenzije.“

Robert Kaplan je nedavno u “New York Timesu” napisao da je EU “neophodna imperija na Balkanu” i da sve ovdašnje zemlje treba da uđu u EU, jer je Brisel jedini koji može riješiti etničke razmirice.

“Ako Srbija, Albanija i Kosovo zajedno uđu u EU, Kosovo i Albanija se neće ujediniti… Na sličan način bilo bi riješeno i srpsko-hrvatsko rivalstvo u Bosni i Hercegovini”, napisao je Kaplan.

Na pitanje o nastojanjima Rusije i Turske da na Balkanu popune prazninu koju su ostavile SAD i Evropska Unija, Kaplan kaže: “Mislim da su njihove snage umjerene zbog ogromne ekonomske snage Njemačke.

Sve dok je Njemačka dominantna sila u EU, njen ekonomski interes na Balkanu će nadvladati ruski, ili turski uticaj.”

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.