Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Salkić: Ministar Malešević zabranjuje bosanski jezik, a sada i udžbenike

Salkić: Ministar Malešević zabranjuje bosanski jezik, a sada i udžbenike

169
0
DIJELI

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić smatra šovinističkom izjavu ministra prosvjete RS-a Dane Maleševića u kojoj najavljuje zabranu korištenja udžbenika u okviru grupe nacionalnih predmeta, u kojima se govori o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Salkić je pozvao Vladu RS-a i međunarodnu zajednicu da sankcioniraju govor mržnje te međunarodne institucije koje provode projekte u obrazovanju da zaustave projekte u RS-u “i na taj način se ograde od sudjelovanja u diskriminaciji Bošnjaka i podržavanja aparthejda”.

Salkić je u izjavi medijima podsjetio da je Tribunal za ratne zločine u Den Hagu donio presude kojima je potvrđen genocid i da su izrečene stotine godina zatvorskih kazni za taj zločin.

– Bh. entitet RS tone u sve veći mrak. Nakon što su Voska RS i dijelovi njene policije, pod vođstvom Radovana Karadžića počinili prvi genocid na tlu Evrope poslije Hitlera, vlasti ovog entiteta danas pokušavaju zabraniti izučavanje tih činjenica, najavljujući represivne mjere zabrane udžbenika u kojima se piše o genocidu i opsadi Sarajeva. Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije dokazao je i pravomoćno presudio da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid i da su ga počinili Vojska i Policija RS-a. Hiljade bijelih nišana u Potočarima svjedoče o tome. Nikakav Malešević, niti bilo koji drugi negator genocida, nikada neće moći pobiti te činjenice makar zabranjivao i knjige. Makar prijetio djeci i nastavnicima. Makar zastrašivao roditelje – izjavio je Salkić.

Nažalost, historija našeg naroda, navodi dalje on, ispisana je krvlju i masovnim grobnicama, ispisana je Srebrenicom koja je postala planetarni simbol zločina.

– Srebrenica je sramota srpskoga naroda. Ta sramota se ne skida zabranjivanjem istine i čuvanjem ideologije zla u institucijama vlasti. Sramota se skida pokajanjem i traženjem oprosta od žrtve. U srpskom narodu je većina onih koji se ograđuju od bilo kakve veze sa tim zločinom, sa genocidom, ali nažalost, aktualne vlasti bh. entiteta RS, negirajući genocid, baštine tu ideologiju zla, vodeći cijeli entitet u izvjesnu propast, moralnu, kulturnu, ekonomsku, demografsku… Takvu vlast treba hitno sankcionisati. Nećemo dozvoliti da Malešević ili bilo ko drugi kalja naše svetinje – kazao je dalje potpredsjednik RS-a.

Knjige su zabranjivane i ljudi kažnjavani zbog širenja istine u mračnom srednjem vijeku, a Vlada RS-a je po Salkićevom mišljenju, dodirnula dno i posebno je porazno što to čini ministar prosvjete. On će ostati upisan u historiji po tome da je donosio sramne odluke negiranja i zabrane bosanskog jezika, a sada i zabrane knjiga i udžbenika…

– Iako sam svjestan da Malešević to neće željeti da prihvati, ali ja imam obavezu da ukažem na činjenicu da su rezultati posljednjega popisa pokazali da se preko 52 posto građana Bosne i Hercegovine, odnosno oko 14 posto građana RS-a, izjasnilo da govori bosanskim jezikom. To su relevantni pokazatelji. A ne Malešević. Nakon ovakvih istupa, mi imamo također obavezu zauzeti stav da on više nije ministar Bošnjaka jer ne zastupa naša, Ustavom zagarantovana, prava. Naprotiv, on ih ugrožava. Mi ne želimo nekoga ko vodi šovinističku, nacionalističku i politiku aparthejda priznati kao ministra prosvjete – kazao je Ramiz Salkić.

Pozivamo Vladu RS i međunarodnu zajednicu da sankcioniraju njegov govor mržnje. Pozivam međunarodne institucije, koje provode projekte u obrazovanju, da zaustave projekte u bh. entitetu RS i na taj način se ograde od sudjelovanja u diskriminaciji Bošnjaka i podržavanja aparthejda – naveo je Salkić.

DIJELI