Početna ZANIMLJIVOSTI NAUKA Saopštenje studenata povodom zatvaranja studentske poliklinike

Saopštenje studenata povodom zatvaranja studentske poliklinike

151
DIJELI

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF) se u potpunosti protivi zatvaranju Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu smatrajući tu namjeru direktnim atakom na kvalitet života studenata koji nisu iz Kantona Sarajevo.

Zavod koji je bio decenijama integralni dio Univerzitetske porodice i u studentskom gradu, kakvo jeste Sarajevo, neodvojiv je dio studentskog života, naročito zbog užasnih uslova za studente koji žive u studentskim domovima čija neuslovnost šalje studente put klinike i češće nego bi trebalo. Kanton koji prima skoro 40 000 studenata koji svoj novac ostavljaju u tom kantonu, tačnije, gradu Sarajevu, morao bi imati svu potrebnu, pa i onu zdravstvenu, infrastrukturu za obezbjeđivanje zdravstvene zaštite studenata po uzoru na evropske gradove.

S obzirom da su dosad studenti koji nisu iz KS svoja zdravstvena prava mogli ostvariti samo na dva mjesta, KCUS (o čijim problemima redovno čitamo) i u Studentskoj poliklinici, koja ijeste otvorena da bi studenti mogli brzo i efikasno se liječiti, nakana da se Studentska poliklinika zatvori ostavlja te studente bez riješenog statusa a rješenja koja se naziru niti približno nisu zadovoljavajuća.

Ograđujemo se od saopštenja SPUS-a koji redovno neopravdano tvrdi da nastupa u ime svih ili velike većine studenata.

Smatramo da izjava kako Zavod služi samo za ljekarska uvjerenja (netačna je tvrdnja da izdaju potvrdu bez da odrade pregled) svjedoči o nepoznavanju i neupućenosti Studentskog parlamenta u probleme studenata kao ni u bitnost zdravstvene zaštite svih studenata, a posebno onih izvan KS koji su ovom odlukom posebno oštećeni i koji polikliniku koriste tokom cijele godine.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu koji se redovno bavi identitarnim temama već pri prvom stvarnom problemu za studente svrstao se na stranu vlasti koja zahtijeva reformu na uštrb zdravlja studenata, bez javne rasprave i analize kao i jasnih rješenja o narednim koracima.Tako se SPUS i primjerom razotkrio kao ispolitizirana organizacija čiji interes nije zaštita studenata već opravdavanje odluka vlasti iz pozicije tobožnje nezavisne studentske organizacije.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.