Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Sarajevo slavi Dan državnosti: Zastava BiH istaknuta na velikom broju objekata

Sarajevo slavi Dan državnosti: Zastava BiH istaknuta na velikom broju objekata

108
0
DIJELI

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je na zgradama državnih institucija ali i velikom broju privatnih objekata istaknuta zastava BiH, javlja Anadolu Agency (AA).
Zastava BiH nalazi se na velikom broju zgrada u bh. prijestolnici ali i u izlozima mnogih trgovina, kafića, restorana…Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Shodno tome, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika. Veliki broj građana slobodan dan provodi u šetnji poznatom sarajevskom ulicom Ferhadijom.

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 74 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

DIJELI