Početna NAJNOVIJE AKTUELNO SAVREMENI „REKET“: Krivična prijava protiv Fuada Kasumovića za iznudu i kamatarenje od...

SAVREMENI „REKET“: Krivična prijava protiv Fuada Kasumovića za iznudu i kamatarenje od “Almyja” i “Jate”

500
DIJELI

Na zeničkom blogu 32.vijećnik pročitali smo i ovo: „Protiv gradonačelnika Zenice podnesena je krivična prijava za iznudu i kamatarenje od ‘Almyja’ i ‘Jate’. Objavljivanje imena i prezimena podnosioca prijave je zabranjeno Zakonom o zaštiti svjedoka“.

A evo o čemu je riječ…

„Podsjećam, na ‘ničijem’ putnom pravcu Zenica – Babino, iznad Kantonalne bolnice (za koju, prema dosadašnjim odlukama, nisu nadležni ni Grad ni Kanton), odnosno na najvećem gradilištu Koridora Vc, vijaduktu u Zenici, gradonačelnik Zenice i nadležni organi nakon ‘dogovorenih’ demonstracija su postavili saobraćajni znak zabrane saobraćaja vozilima preko 20 tona, a svaki prekršaj bi se trebao rigorozno kažnjavati.

Naime, skoro toliko su teški prazni kamioni koji se koriste na gradilištu koridora Vc – glavnog izvođača radova ‘Strabag Austrija’, kao i kamioni koncesionara ŽGP-a (Široke stijene) i Javnog preduzeća Komgrad – Ze (Stari kamenolom), o čemu je 32 vijećnik ranije pisao i naglašavao da ovakvo ponašanje liči na na najsavremeniji zakonski ‘reket’.

Suština krivične prijave ‘zaštićenog svjedoka’ je da je Grad, odnosno Kanton izdao dozvolu za rad kamenoloma, a onda je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, ucjenjivao koncesionare da plate asfaltiranje puta ili će im zabraniti prolazak, odnosno faktički zabraniti poslovanje, iako je sam Grad po zakonu taj koji održava javne ceste, a rezultat navedene zabrane je nedavno asfaltiranje dijela putnog pravca na relaciji Zenica – Babino na račun preduzeća Komgrad-Ze, d.o.o Zenica“.

“Almy” i “Jata” su, podsjećamo, bosanskohercegovačke kompanije čija sjedišta su u Zenici, odnosno Srebreniku, a koje su koncesionari u ovom projektu..

Da li je ovakav oblik ponašanja zbilja svojstven Fuadu Kasumoviću, s obzirom da postoje glasine kako je takav vid nemoralne iznude ili “reketa”, “ponuđen” i kladioničarima?

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.