Početna NAJNOVIJE VIJESTI ŠIFRIRANI GOVOR MINISTRA BEVANDE

ŠIFRIRANI GOVOR MINISTRA BEVANDE

967
DIJELI

Mada je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, u razgovoru za „Dnevni avaz“ koristio šifrirani govor, posve je jasno da se njegove kritičke ocjene prevashodno odnose na šizofrenu praksu Saveza za bolju budućnost i njenog lidera Fahrudina Radončića koji u isto vrijeme obnaša vlast i glumi opoziciju.

U razgovoru za „Dnevni avaz“, Bevanda je, među ostalim, izjavio je da se po glasanju u Parlamentu BiH vidi da već duže vrijeme nema parlamentarne većine, te da je stanje znatno drugačije u odnosu na period kada je formirano Vijeće ministara BiH.

“Uskoro ulazimo u izbornu godinu i ne vidimo ko bi sada prihvatio funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara i na koji bi se način izjašnjavalo Predsjedništvo BiH u vezi s mandatarom. Mnogo je to složeniji proces od nezadovoljstva radom izvršne vlasti”, rekao je Bevanda, aludirajući na činjenicu da SBB, kao dio vladajuće koalicije, nije podržao Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH i da je time destabilizirao rad Vijeća ministara BiH.

Bevanda je rekao da postoje stvari koje se moraju rješavati bez obzira na politička previranja, te da pojedina ministarstva dobro obavljaju svoj posao, ne probijaju rokove i ispunjavaju obaveze.

“Bilo bi naivno reći da nije moglo više, ali moglo se više i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Političke razmirice kočile su zakonska rješenja koja su stizala iz Vijeća ministara. Dešavalo se i da u Vijeću ministara svi nemamo dovoljno volje i snage da se uhvatimo u koštac s reformskim zakonima i odlukama”, naveo je Bevanda, aludirajući na činjenicu da SBB-ov ministar, Ismir Jusko, nema podršku vlastite partije zbog čega neko vrijeme nije ni dolazio na posao.

Bevanda je dodao da je dobar zamah bio na početku mandata kada je dogovorena Reformska agenda, mehanizam koordinacije, predata aplikacija za članstvo u EU, ispregovaran aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nakon čega su krenule dnevnopolitičke kalkulacije, koje su zaustavile dalji napredak, rekao je Bevanda, ciljajući na činjenicu da se parlamentarna većina de facto raspala onog trenutka kada se SBB pridružio opozicionom taboru, zadržavajući svoje kadrove u izvršnoj vlasti.

Ministar finansija i trezora BiH tvrdi da neće biti nikakvih posljedica za budžet BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a, jer se novac uplaćuje u budžete entiteta, a BiH ne koristi ni fening.

“Svjetska banka ima prateće projekte uz angažman sa MMF-om i oni su korisni zbog sprovođenja reformi i konsultantskih usluga i naravno finansijske podrške”, rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, poznato je da zemlja gubi oko milijardu KM za infrastrukturne projekte „zbog neusvajanja izmjene Zakona o akcizama, zbog čega su svi na gubitku“. Kao što je poznato, Zakon o akcizama nema podršku vladajuće većine jer ta većina zapravo i ne postoji nakon odluke SBB-a da bude i u vlasti i u opoziciji.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.