Početna NAJNOVIJE AKTUELNO “Sjećanje”

“Sjećanje”

39
DIJELI

PIŠE: Adžemović Selma

Šta me to drži u životu, osim hljeba i vode? Srce koje kuca? A kako to da nije stalo? Možda lupa jače svaki put kad se sjetim obećanja poput vikendice na crnom vrhu, tebe kao i obično nesvježe obrijanog imene u dekoltiranoj crvenoj haljini. Snijeg, vatra u kaminu i ljubiš me po leđima dok ispijamo crveno kuhano vino. Ili kućica kraj rampe, ukošene na lijevu stranu, jer je majstoru išlo sunce u oči dok je pravio. Orahovo drvo da nam pravi hlad.

Da li ova maštanja ubrzavaju rad mog srca? Ali, kako nije stalo kada si mu rekao da te ne čeka, da pripadaš nekome drugom i da nikad nećeš biti njegovo, da ne komplikuje meni život, jer se naše međe neće nikada ukrstiti? Stalo je na trenutak, ali opet kuca, čini mi se sporije…

Ne krivim te, ako iko zna da srce ne bira onda sam to ja. Jer da je moje biralo sigurno ne bi tebe. Da tražim od Boga priliku da ti sve kažem, bilo bi glupo. Toliko sam ih imala, ali prosto zanjemim svaki put kad sam pred tobom. Da mi je vratiti sve samo na jedan dan, ništa ti ne bih ni rekla. Uživala bih u svakom dodiru, poljupcu, pogledu. Znala sam naprosto čekati tebe kao niko, samo neću znati da te zaboravim. Moguće je da tebe zaboravim, ali pogled koji me kao čašu punu vode razbije i razliva se po meni, neću zaboraviti, a ni dodire koje oslobode tijelo od okova i prepusti se tebi. Znaš, pomalo me brine šta ću kad nađem sebi muža ili on nađe mene.

Lahko ću leći pored njeg, noć svakako prespavam, ali kako ću da se probudim pored čovjeka koji nisi ti? Dijete, ako bude muško (ma da znam koliko smo željeli djevojčicu) nosit će tvoje ime, ali neće gene, što će me ubiti.
Da li je vrijeme da se probudim iz sna? Ili ću sebe još da pustim da sanjam nas. I evo, opet nas stavljam u monožinu “mi”, a uvijek si postojao samo ti i za sebe i za mene. Zašto trošim vrijeme i pišem o čovjeku koji se možda i ne sjeća mene? Vrlo jednostavno, zato što ga volim. Volim, bezuvjetno, poput majke koja voli svoje dijete. I ne vjerujem u to da ću voljeti još u životu, možda, ali tebe nikada zaboraviti neću.

Smiješno mi je bilo kada neko se izvinjava zbog ljubavi, a sad to radim i ja. Ne bojim se pronaći nekog novog, bojim se vjetra zvanog, sjećanje. Nikada me nisi povrijedio, tvoja najveća greška je bila što si dozvolio da te upoznam i što si mi nedostajao. Znam da želiš da budem sretna i jesam. Izostavljam priču o nama, svako slovo. Ali pusti me bar da pišem kako se osjećam one minute koja traje duže od 60 sekundi. I mrzim Nove godine, rođendane i te datume koje jednostavno pamtim, tad mi najviše trebaš, a ne budeš tu. I mrzim onaj kamen za kojeg sam mislila da sam ga se riješila, I dalje je tu, u grudima. I mrzim onu knedlu, za koju sam mislila da sam progutala, ali i dalje je zapela tu u grlu.

Mrzim ove uspomene, ovu omču oko vrata. Ali to mi je sve što imam, da nemam ovu tugu moja ljubav bi davno umrla, pa i ja sama… I svu noć razmišljam o nekim slatkim riječima, koje stavljam u pismo, bez imena, bez adrese. U tom pismu je poznat samo pošiljalac. Pokušala sam, nije da nisam, ali nije išlo s drugim. A da, bila sam zaljubljena. Oprosti, ali čak me natjerao na trenutak da te zaboravim. Da i on me natjerao na suze, hiljadu puta, ali od smijeha. Samo jednom sam zaplakala od tuge za njim i odmah odustala od njeg. Jer sam se bojala, da ne doživim sve ono kao za tobom. Das am Bog d’o ostala i bila hrabra i bar još neki put zaplakala za njim, ali nisam. Obećavam ti, nikada te više spomenuti neću, samo dok završim ovo. Trebat će mi dosta vremena i papira.

 

Znamo.ba

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.