Početna NAJNOVIJE AKTUELNO STOP I ZA NARGILE I ELEKTRONSKE CIGARETE

STOP I ZA NARGILE I ELEKTRONSKE CIGARETE

98
DIJELI

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta izrazili su podršku Nacrtu novog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana povodom osme godišnjice ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (FCTC).

– Sa ovom konvencijom u BiH još uvijek nisu usklađeni zakoni, a trenutno slaba regulacija na ovom polju godišnje uzima hiljadu života naših građana. Dostupnost duhanskih proizvoda maloljetnicima, ogromna izloženost pasivnom pušenju u zatvorenim javnim prostorima samo su neki od problema koji proizlaze iz ovakve situacije – navodi se u saopćenju Udruženja PROI.

Navodeći da je u Federaciji još uvijek na snazi Zakon o ograničenoj upotrebi duhana iz 1998. godine iz Udruženja naglašavaju da se mogućnost pozitivnih promjena vidi u Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH.

Novi zakon predviđa mjere, koje se odnose na potpuno ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim i radnim prostorima, uzimanje u obzir svih vrsta duhanskih proizvoda u koje spadaju i nargile i elektronske cigarete.

U tom pogledu poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izrazili su pozitivan stav, među kojima je poslanica Kluba SDA Kenela Zuko ocijenla konstruktivnim u smislu javno zdravstvenih mjera čiji je cilj primarna prevencija u spašavanju stotina, pa i hiljada života bh. građana.

– Maloljetnici još uvijek bez mnogo problema mogu kupiti duhanske proizvode, a pakovanja ovih proizvoda još sadrže poruke posebno primamljive za ovu populaciju, poput “light” ili “manje ružnog mirisa”, te raznih dodatih mirisa i okusa. Smatram da je nužno usvojiti novi zakon i provesti ga u potpunosti kako bi ispunili svoje obaveze, ali i zaštitili one najranjivije među nama – djecu i mlade – izjavila je poslanica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković – Hadžiomerović.

Poslanik SDP-a Damir Mašić izrazio je podršku konačnom usvajanju zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH, za koji se nada da će uz određena kvalitativna poboljšanja ubrzo biti usvojen i u formi prijedloga, te stupiti na snagu.

– Ovim zakonom niko nikome ne oduzima pravo konzumiranja duhana, samo se ograničavaju mjesta na kojima se to može činiti, što je sasvim opravdano, jer i pravna teorija kaže da se svako pravo može koristiti dokle god se time ne povređuje pravo nekoga drugog, a mislim da svaki nepušač koji se nalazi na bilo kojem javnom prostoru ima pravo da ne bude izložen duhanskom dimu pušača – mišljenja je poslanica Demokratske stranke Amra Haračić.

Izražavajući podršku zakonu poslanik HDZ-a Oliver Radoš smatra u današnje vrijeme dokazanih naučno-medicinskih saznanja i činjenica, o učincima i štetnostima konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda izlišno uopće govoriti kao o nečemu što je još uvijek nepotkrepljeno medicinskim dokazanim činjenicama, kao što to navodi u svojim izvještajima duhanska industrija, navodi se u saopćenju Udruženja PROI.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.