Početna NAJNOVIJE VIJESTI Sud je već dvaput pokušao oduzeti djecu roditeljima na Pagu

Sud je već dvaput pokušao oduzeti djecu roditeljima na Pagu

4
DIJELI

Hrvatsku je ovog četvrtka šokirao zločin na Pagu kada je 54-godišnji Josip Rođak s balkona na prvom spratu kuće, s visine oko šest metara, na kameni pločnik jedno po jedno bacio četvero svoje djece.

Sud je prije nekoliko godina dvaput htio oduzeti nesretnu djecu od roditelja.

Stravičan slučaj na Pagu

Dvoje djece teže je povrijeđeno, a dvoje lakše.

Djevojčica koja je najteže povrijeđena prebačena je u KBC Zagreb te se njezino stanje od jučer stabilizuje. Ostale troje djece je u bolnici u Zadru.

Tamo je u pratnji socijalne radnice bila i njihova majka. 54-godišnji Josip Rođak priveden je, a potom izveden i pred suca istrage koji mu je odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Branio se šutnjom, a prijeti mu kazna zatvora do 50 godina.

U cijelom slučaju otkriveni su i propusti Centra za socijalnu zaštitu u Zadru, zbog čega je ministrica Murganić predložila smjenu direktorice Centra.

Roditelji već imali uslovnu kaznu zbog maltretiranja najstarije kćeri

Nedugo nakon stravičnog zločina, pojavila se informacija kako je majka iz prvog braka imala stariju kćer koja sada ima već 18 godina. Jučer je potvrđeno kako oba roditelja četvero djece s Paga imaju pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Josip Rođak osuđen je na Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom uslovne u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostepenu presudu nisu žalili, ona je u novembru 2017. postala pravomoćna, rekao je Klarendić.

Djelo za koje je oca i majku osudio sudac Tomislav Šimić dogodilo se u razdoblju 2012. i 2013. godine kada je na traženje najstarije kćeri, iz prvog braka njene majke, Centar za socijalnu zaštitu izdvojio djevojku iz obitelji zbog konfliktnog odnosa s očuhom, ali i majkom. Najstarija kćer tražila je od Centra da je izdvoji iz obitelji, što je i napravljeno na prijedlog socijalnih radnika.

Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu bez staratelja i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zloupotrebu djetetovih prava.

Novi detalji slučaja najstarije kćeri

Danas su se pak pojavili novi detalji o slučaju najstarije kćeri i presudi koja je donesena protiv njezine majke i očuha. Zadarski.hr javlja kako je u jesen 2013. godine Općinski sud u Pagu pokrenuo postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćeri iz majčinog prvog braka te dvije djevojčice iz njihove zajedničke veze. Prijedlog je, pišu, pokrenuo Centar za socijalnu zaštitu u Zadru na temelju rezultata nadzora koji je proveo profesor iz Zadra.

On je pratio porodicu i zaključio da su ispunjeni svi uslovi da djeca budu izuzeta iz porodice.

Ipak, do toga nije došlo.

Zadarski se poziva na neslužbene informacije i javlja kako je Sud u Pagu dva navrata pokušao provesti izuzimanje, ali nije uspio. Dodaju i kako su im njihovi sugovornici otkrili da su izuzimanje djece iz porodice uspjeli zaustaviti advokati roditelja. Tada je iz porodice htjela otići i najstarija kći iz majčinog prvog braka, ali nije uspjela.

Ona je s porodicom živjela sve do oktobra 2014. godine kada je zauvijek napustila dom te je uz pomoć Centra za socijalnu zaštitu prebačena u dječji dom Maestral u Splitu. Zadarski dodaje i kako je majka, navodno, nikada nije posjetila, a dolazak u Pag joj je branio očuh.

Živjeli su u naselju kamp kućica u kampu Šimuni?

Kada im je sud prvi put pokušao oduzeti djecu, porodica je živjela u naselju kamp kućica u kampu Šimuni na Pagu, gdje je otac radio kao čuvar. Uslovi stanovanja bili su loši, a odnos između majke, najstarije kćeri i očuha sve gori, tvrdi Zadarski.

Porodica je u podstanarstvo odselila navodno pod pritiskom Centra za socijalnu zaštitu i to jer su uslovi stanovanja u kampu bili jedan od glavnih aduta Centru za izuzimanje djece, zbog zapuštanja. Centar je nastavio nadzirati porodicu i kada su bili podstanari, ali najviše zbog najstarije kćeri.

Prijave Centra na temelju kojih je sud u Zadru donio presudu 2017. godine odnose se na incidentima do kojih je došlo u odnosu prema najstarijoj kćeri u razdoblju od 2012. do 2013. godine, piše Zadarski i dodaje kako nemaju veze s postupkom koji se vodio na Općinskom sudu u Pagu 2013. godine.

Zanemarivanje najstarije kćeri

Zadarski piše i kako je dolazilo do sve više problema kada je najstarija kćer ušla u pubertet. Majka i očuh su je odvajali od druge djece, pišu, kao najstariju i pokazivali su to u svim prilikama. Mlađoj su djeci, primjerice, kupovali voće i slatkiše a njoj ne.

Majka je od nje, dodaju, tražila da se ranije ustaje prije škole i nahrani svoje polusestre, zbog čega je djevojka dolazila umorna, neispavana i neuredna u školu, što su u školi i primijetili. Obratili su se Centru koji počeo s redovnim nadzorom i utvrdio da je najstarija kćer zanemarena, da nema razumijevanja roditelja te da se roditelji ne znaju nositi s njezinim odrastanjem, dodaju.

Branili su joj druženje s vršnjacima i govorili da će je društvo pokvariti te su na nju prebacivali roditeljske odgovornost u smislu brige za polusestre.

Sve je kulminiralo 2014. godine

Djevojka je bila izložena psihološkom i emocionalnom maltretiranju, a u svađama bi te stvari kulminirale, kako piše Zadarski, najčešće očuhovim prijetnjama. Pišu kako je prijetio da će nje napusti obitelj, da će otići i sve ih ostaviti, kao što je to već jednom napravio ženi i djetetu koje ima u Italiji gdje je nekada radio, na što bi majka vršila pritisak na kći jer su ekonomski ovisili o očuhu.

On je pak, dodaju, svakom prilikom vrijeđao, psihički zlostavljao i emocionalno ucjenjivao najstariju kćer svoje supruge.

Zadarski piše i kako je, nakon što je dva puta propao sudski pokušaj izuzimanja djece Rođak bio u strahu da će mu oduzeti djecu, a odgovornost za to je svaljivao na najstariju djevojku. U oktobru 2014. godine je djevojka sa školom trebala ići na izlet u Italiju, a roditelji su joj to zabranili. Nakon što cijeli dan nije došla doma, navečer su je dočekala zatvorena vrata.

Roditelji su navodno bili u Zadru u bolnici s jednim od djece. Djevojka je tada tražila pomoć Centra za socijalnu zaštitu koji je izuzeo iz porodice i preselio u dječji dom Maestral u Splitu. U međuvremenu su majka i očuh završili pred sudom zbog zanemarivanja, za što su i osuđeni.

Novi nadzor od 2018. godine

Porodica je, piše Zadarski, opet završila pod nadzorom 2018. kada je jedna od djevojčica krenula u školu. Imala je razvojnih poteškoća, nije dobro govorila i došla je u školu s pelenama, što je škola prijavila Centru.

Ovaj put novih zahtjeva za izuzimanjem nije bilo. Ove sedmice, Josip Rođak je četvero djece bacio s balkona na kameni pločnik u dvorištu.

(Hayat.ba)

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.