Početna MAGAZIN ŽIVOT Svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno

Svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno

170
DIJELI

Bosna i Hercegovina je zemlja siromašnih ljudi. Pokazuju to najnoviji podaci Ujedinjenih naroda, prema kojima 17,9 posto bh. stanovništva živi sa primanjima manjim od 416 KM mjesečno. Čak 15 posto Bosanaca i Hercegovaca živi u apsolutnom siromaštvu, odnosno mjesečno imaju primanja niža od 235 maraka. Lako je izračunati da je svako šesto domaćinstvo u našoj zemlji siromašno.

Odlazak mladih

Analitičari se slažu da su podaci zabrinjavajući, ali ih još više plaši što se u BiH ne primjenjuju strategije za borbu protiv siromaštva.

– Podaci o broju siromašnih u BiH su i više nego alarmantni. Petina stanovništva živi ispod granice siromaštva, a još najmanje 30 posto je oko te granice. Ali, očito je da vlast niti ima namjeru niti zna kako osigurati razvoj u zemlji. Njima je samo u interesu njihovo preživljavanje – kazao je za “Avaz” ekonomski analitičar Damir Miljević.

Naša zemlja je, prema podacima UN-a, peta po siromaštvu u Evropi. Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih, penzioneri, ali i brojni radnici godinama preživljavaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH.

Svi odlaze

– Sve strategije koje su do sada rađene, su mrtvo slovo na papiru. Rezultat je sve masovniji odlazak. Mladi i sposobni već su otišli, sada idu oni koji nemaju želju, ali moraju. Počeli su da odlaze i oni koji su radili u javnom sektoru, jer vide da nema perspektive – dodao je Miljević.

Većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive u porodicama s djecom i koji imaju niska primanja, nedovoljna da se domaćinstvo održi iznad nivoa siromaštva.

Prema izvještaju Svjetske banke BiH, siromaštvo nije problem samo nezaposlenih, raseljenih, invalida ili porodica poginulih u ratu. Ove grupe zajedno čine manje od polovine siromašnih u Bosni i Hercegovini.

Potrošnja na godišnjem nivou

Sa prosječnom plaćom od 829 KM, godišnja zarada iznosi 9.948 maraka. Prema podacima Svjetske banke, taj iznos nije dovoljan da se pokriju godišnji troškovi, koji iznose 11.571 KM, i to:

4.318 KM za hranu, odnosno 37,3 posto od ukupne godišnje zarade

3.920 KM za troškove stanovanja, što je 35,6 posto ukupnih godišnjih primanja

330 KM za trajnu robu, odnosno 2,9 posto ukupnih godišnjih troškova

3.002 KM ostali troškovi, odnosno 25,9 posto ukupnih godišnjih troškova

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.