Početna NAJNOVIJE TRIBINA UDRUŽENJA „POD LUPOM GRAĐANA“ -SKANDALOZNE PRAVOSUDNE PREVARE i TEŠKO KRŠENJE...

TRIBINA UDRUŽENJA „POD LUPOM GRAĐANA“ -SKANDALOZNE PRAVOSUDNE PREVARE i TEŠKO KRŠENJE GRAĐANSKIH PRAVA u BiH

92
DIJELI

Prije nekoliko dana u Tuzli udruženje „POD LUPOM GRAĐANA“ održalo je tribinu na temu „SKANDALOZNE PRAVOSUDNE PREVARE i TEŠKO KRŠENJE GRAĐANSKIH PRAVA u BiH“.

Cilj tribine je bio da se šira javnost upozna sa radom ovog udruženja i njegovim ciljevima te   da članovi udruženja izlože kroz kakvu su  golgotu  prošli  i  prolaze kada su zbog povrede osnovnih ljudskih prava bili primorani da traže sudsku zaštitu, koju, nažalost do danas nisu dobili.

Uz predočenje nepobitnih dokaza putem projektora, svoje slučajeve izložili su: Mustafa Mulaomerović iz Jelovog Brda kod Kalesije, Gordana Todić iz Bijeljine i Halilović Jasminka iz Tuzle, a u nedostatku vremena slučaj Gorana i Dragice Plauc iz Tuzle, sa boravkom u Njemačkoj, nije izložen, što će se realizovati na sljedećoj tribini, koju će udruženje uskoro održati, u skladu sa namjerom da nastavi sa upoznavanjem šire javnosti o tome sa kakvim se problemima članovi udruženja, njihovi saradnici i građani, koji se obraćaju za pomoć,  susreću u odnosu na neprofesionalno ponašanje pravosudnih državnih organa, tužilaštava, opštinskih organa i pripadnika advokatske branše.

Prvi je o svojoj golgoti ispričao  Mustafa Mulaomerović, koji je zbog povrede ruke u aprilu 2012.g. morao da se obrati UKC-u Tuzla, gdje mu nisu pružili odgovarajući tretman, nego su, naprotiv, svojim nesavjesnim i nestručnim liječenjem, doprinijeli da se stanje ruke znatno pogorša. Da se nije obratio za pomoć drugim doktorima, koji su konstatovali da je operativni zahvat bio neupitan, i da taj zahvat nije obavio u Njemačkoj, ko zna šta bi bilo s rukom, a i s njim. Između ostalog, umjesto da savjesno i profesionalno postupaju doktori su ga i fizički napadali i prijetili smrću. Sve je to prijavljivao MUP-u i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, ali postupanje po prijavama se opstruiše. Prošle godine je Općinskom sudu u Tuzli podnio tužbu protiv JZU UKC TUZLA i postupak je toku.

Zatim je svoj slučaj izložila Gordana Todić, koja je kupila stan od firme koja je prodavala stanove u zgradi, koja nije ni počela da se gradi, da bi kasnije po useljenju i po korištenju stana nekoliko godina, saznala da nije sve regularno oko građenja te zgrade, zbog čega je trebalo rješavati spornu situaciju pred Osnovnim sudom u Bijeljini i drugim sudovima da bi na kraju ostala bez stana, a i  bez radnog mjesta u Pavlović banci u Bijeljini.

Nakon tih izlaganja svoj slučaj devetogodišnje golgote izložila je Jasminka Halilović, koja je od Općinskog suda u Tuzli doživjela tešku diskriminaciju i prevaru. Taj sud je počeo ostavinski postupak iza smrti njene majke 2009.g., a zatim je nakon 4 godine smišljenog pauziranja TAJNO donio ostavinsko rješenje, bez prisustva nasljednika, tajno završio postupak i trajno ga arhivirao 2014.godine. To rješenje služi samo za upotrebu sudu, a za nasljednike je postalo nedostupno. Sud je protuzakonito vodio parnične postupke u kojima je odlučivao o zaostavštini, a nije smio provesti u skladu sa zakonom ostavinski postupak jer je kompletna dokumentacija bila krivotvorena, i to od strane sudskih zaposlenika. Općinski sud u Tuzli je imao punu podršku tuzlanskog tužilaštva koje nije htjelo da utvrdi te falsifikate, pa im se šutnja tužilaštva savršeno uklopilo u odavno zacrtani plan obezbjeđenja neosnovane dobiti privilegovanoj drugoj nasljednici. Jasminka Halilović je bila prinuđena da sama pribavlja dokaze o krivotvorenju zbog čega je postala meta negativne grupe koja radi za interese tvoraca falsifikata, te su joj pripremane dvije likvidacije, a  nije isključeno da je i dalje životno ugrožena.

Nakon izlaganja otvorena je diskusija u kojoj su učestvovali prisutni članova udruženja i gosti, među kojima su bili Zoran Petrovski, predsjednik udruženja „Zgrade“ iz Sarajeva,  i Tarik Jakubović, predsjednik Udruženja bosanskih umjetnika iz Sarajeva. Svi diskutanti su osudili  nezakonit rad državnih organa te navodili i slučajeve koji su njima poznati, a koje pravosudni organi nisu riješili u skladu sa zakonom. Na tribinu su bili pozvani i predstavnici iz reda  pravnika i advokata, a kako su bili spriječeni, uputiće im se pozivi i  za sljedeću tribinu, jer je neophodno čuti  ne samo njihova mišljenja o predstavljenim slučajevima nego i prijedloge za njihovo efikasnije rješavanje.

U nastavku tribine Zoran Petrovski je održao predavanje na temu „Kršenje ljudskih prava državljana BiH sa akcentom na kršenje dječijih prava“, nakon čega je diskusija prisutnih vođena u smjeru konstatacije da su prava državljana BiH, naročito djece, ozbiljno ugrožena, iako je država BiH ratifikovala sve evropske konvencije i protokole, te je neminovno tražiti odgovore  zašto se ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode, naročito dječija prava, čime će se i dalje baviti udruženje zajedno sa svojim saradnicima.

Tarik Jakubović je pomenuo sudski spor u vezi sa slučajem vršnjačkog nasilja, o čemu će izlagati na narednoj tribini, a predložio je da sa ove tribine potekne inicijativa „Vratite nam  Irinu Lovrić“. -“Irina Lovric je bila zrtva dugogodisnje zlostavljanje i torturu, a sve zbog prijavljivanja korupcije visokopozicioniranih politicara od kojih su neki i na crnoj listi SAD. Dozivjela raspece u politicki ovisnim medijima, progon i na koncu napad na njen zivot zbog cega je i bila prinudjena napustiti BiH i zatraziti zastitu druge drzave”-istakao je Tarik Jakubović.

Tribina je završena zaključkom da će aktivnost predstavljanja problema građana široj javnosti biti nastavljena i da će uskoro biti pripremljena nova tribina sa istom temom.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.