Početna NAJNOVIJE AKTUELNO U akciji Globus uhapšena Vesna Švancer

U akciji Globus uhapšena Vesna Švancer

102
0
DIJELI

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva TK, započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Globus“, na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a u vezi s dokumentovanjem koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca. Kako je za Oslobođenje potvrđeno u FUP-u, uhapšena je potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer zbog osnova sumnje da je zloupotrijebila položaj i sebi pribavila nezakonitu imovinsku korist.

Prema nezvaničnim informacijama FTV, Švancer je dijelila grantove Parlamenta Federacije, a potom su oni kojima je Švancer dijelila grantove njoj vraćali polovinu novčanih sredstava te je time oštetila više osoba u Sarajevu, Zenici i Tuzli. Podsjećamo, Švancer je ranije osuđena zbog prevare na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci. Druga uhapšna osoba je Said Kapetančić iz Gračanice. Radi se također o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Općinsko vijeće Gračanice na prošlim lokalnim izborima.

Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju prilikom realizacije jučerašnjih aktivnosti pružili pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

DIJELI