Početna NAJNOVIJE VIJESTI U BiH legalne proizvodnja i prodaja sintetičkih droga, policija nemoćna

U BiH legalne proizvodnja i prodaja sintetičkih droga, policija nemoćna

94
DIJELI

Prošle godine na području Evropske unije pojavilo se 60 novih psihoaktivnih supstanci, njihov broj na listi Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama povećan je na 620, a ni BiH nije pošteđena, rekla je danas u Banjaluci Ilze Jekabsone, predstavnik Centra.

Ona je danas prisustvovala radionici pod nazivom “Nove vrste opojnih droga” na kojoj će predstavnici Evropskog centra i Ureda Vlade Hrvatske zaduženog za suzbijanje opojnih droga govoriti o situaciji na području Evropske unije.

“Najbitnije da se nove supstance, nove vrste opojnih droga uvrste u listu opojnih droga na nivou BiH koje vode nadležna tijela – Agencija za lijekove i Agencija za suzbijanje opojnih droga. Dok god nove vrste opojnih droga ne budu uvrštene u tu listu, ne možemo izvršiti procesuiranje lica kod kojih se pronađe opojna droga, koji preprodaju, krijumčare ili proizvode opojnu drogu”, rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Objasnio je da se radi o sintetičkim drogama – kanabinoidima.

“To je nova droga, sintetička, kao sintetička marihuana, ima je zastupljene kod mlade populacije”, rekao je Ćulum i dodao da kao i druge droge stvara zavisnost, pogovoto kod mladih.

Naveo je da je policija u pet navrata tražila da se nove vrste psihoaktivnih supstanci uvrste na listu, ali do toga nije došlo i dodao da je u Banjaluci bio slučaj u kojem su vještačili tu supstancu i utvrdili da ima psihoaktivno dejstvo.

Ilze Jekabsone, predstavnik Evropskog centra za praćenje doga i zavisnosti o drogama, istakla je da je pojava novih psihoaktivnih supstanci prisutna i u Bosni i Hercegovini i u zemljama Evropske unije.

“Brine nas pojava novih psihoaktivnih supstanci koje jako utiču na zdravlje ljudi i mi se na evropskom nivou brinemo kako da regulišemo pojavu novih psihoaktivnih supstanci i tu radimo kroz sistem ranog upozorenja, odnosno pokušavamo da regulišemo i kontrolišemo pojavu novih psihoaktivnih suspstanci”, rekla je ona.

Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga RS, istakao je da mu je drago što su uspostavili komunikaciju i saradnju sa evropskim centrom za droge i praćenje zavisnosti kako bi profesionalce upoznali sa iskustvima u Evropi.

“Na tržištu Evrope nalazi se veliki broj novih supstanci, jer to je nešto što se neprestano dešava. BiH, RS nije pošteđena i imamo određene pokazatelje, prije svega, u MUP-u RS za nove droge”, rekao je on.

Prema njegovim riječima istraživanja koja su provodili posebno kod populacije školskog uzrasta starosti od 15 godina, pokazala su da je oko pet procenata mladih imalo kontakte i upotrebljavalo osnovne, najčešće psihoaktivne supstance, kao što je marihuana.

Kada je u pitanju liječenje, oko 500 zavisnika liječi se u zdravstvenim ustanovama RS i dominantno su heroinski zavisnici.

“Niko nije oslobođen mogućnosti da postane zavisnik, sva naša deca su na neki način potencijalni korisnici psihoaktivnih supstanci zbog toga je važno da senzibilišemo i profesionalce i naše građane”, dodao je Latinović.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.