Početna NAJNOVIJE AKTUELNO U Sarajevu ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom

U Sarajevu ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom

458
0
DIJELI

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Patrijarh je sa episkopima i sveštenicima pričestio vjerni narod u Sabornom hramu, a činom pričešća završena je Sveta arhijerejska liturgija.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi mitropolit Hrizostom.

Ceremonija ustoličenja završena je besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da sa velikim optimizom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosankom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor Republičkog sekterarijata za vjere Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice, te načelnici opština i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predstavnici političkog i društvenog života

Na Liturgiji povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita učestvovali su Hor Srpskog pječavkog društva “Sloga” iz Sarajeva i Hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit Mitropolije dabrobosanske, koju je 1221. osnovao Sveti Sava.

Episkop Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u maju ove godine.

Episkop Hrizostom je na tronu dabrobosanskih mitropolita nasljednik blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji je Mitropolijom upravljao od 1992. do 2015. godine.

DIJELI