Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Učešće timova iz 34 zemlje: BiH spremna za veliku NATO terensku vježbu

Učešće timova iz 34 zemlje: BiH spremna za veliku NATO terensku vježbu

44
0
DIJELI

Bosna i Hercegovina spremno dočekuje učesnike NATO terenske vježbe “Bosna i Hercegovina 2017” koja se od 25. do 29. godine održava u okolini Tuzle.

 

Završene su sve pripreme i pored domaćih, stigli su međunarodni timovi iz 34 zemlje u Bazu oparacija koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Tuzli, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Prema riječima izvršnog direktora Vježbe Samira Huseinbašića, sve je spremno za početak ove dosad najveće civilne vježbe u BiH, koju će sutra u prisustvu brojnih visokih zvanica otvoriti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Ducaru.

Već od danas, pa sve do 29. septembra, u pripravnosti su ljudski i materijalni kapaciteti civilne zaštite Grada Tuzle.

“Od svih nadležnih državnih organa, preduzeća i građana, očekuje se maksimalna ozbiljnost, razumijevanje i saradnja, a sve u cilju što uspješnije realizacije ove veoma važne vježbe”, izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Cilj ovakvih NATO-ovih aktivnosti je vježbanje mehanizama za reakciju u situacijama katastrofe, te poboljšanje njihove efikasnosti i saradnje u takvim situacijama.

Prema riječima Bege Gutića, premijera Tuzlanskog kantona, od neprocijenjivog je značaja to što su BiH i upravo Tuzlanski kanton domaćini jedne ovakve vježbe.

DIJELI