Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Udruženje poslodavaca FBiH: Dobit javnih preduzeća i klirinški dug uložiti u cestogradnju

Udruženje poslodavaca FBiH: Dobit javnih preduzeća i klirinški dug uložiti u cestogradnju

103
DIJELI

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja inicijativu Vlade Federacije BiH da se sredstva iz akumulirane dobiti javnih preduzeća i iz klirinškog duga Ruske Federacije usmjere na realizaciju infrastrukturnih projekata, saopćeno je iz Udružanja.

„Sredstva dobijena naplatom klirinškog duga su rezultat privrednih aktivnosti kompanija iz Bosne i Hercegovine realiziranih prije rata na tržištu tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Stoga je inicijativa Vlade FBiH da ova sredstva vrati bh. privredi kroz infrastrukturne projekte pravedna, jer će na taj način omogućiti razvoj privrede, jačanje kompanija u FBiH, otvaranje novih radnih mjesta, što automatski vodi značajnijem prilivu sredstava u budžete i vanbudžetske fondove na svim nivoima“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Podsjećamo da je Udruženje poslodavaca FBiH u augustu ove godine oštro reagiralo na najave pojedinih članova Vlade FBiH da se sredstva dobijena naplatom klirinškog duga od Rusije u dijelu koji pripada FBiH iskoriste za krpljenje budžetskih rupa, saniranje Fonda PIO/MIO, socijalna davanja.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 21. septembra 2017. godine je podržala inicijativu Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija da se sredstva iz akumulirane dobiti javnih preduzeća i iz klirinškog duga Ruske Federacije usmjere na realizaciju infrastrukturnih projekata.

Prioritetni projekti su izgradnja brze ceste Lašva – Nević polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, zabilaznica Mostar Jug – Mostar Sjever, gradska Prva transverzala Sarajevo i autocesta Žepče – Tuzla.

Planirana su ukupna ulaganja od 290 miliona KM, od čega je 107 miliona KM iz klirinškog duga, a ostatak iz akumulirane dobiti BH Telecoma, JP EP HZ HB, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo te JP EP BiH.

„Ovim putem pozivamo zastupnike i delegate u Parlamentu Federacije BiH da podrže inicijativu Vlade Federacije BiH, koja predstavlja značajnu finansijsku injekciju za privredu FBiH i koja će nesumnjivo proizvesti pozitivne efekte za privrednike, ali i sve građane FBiH“, istaknuo je Smailbegović.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.