Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Upozorenje Bože Skopljakovića vezano za sastanak Dodika i Čovića

Upozorenje Bože Skopljakovića vezano za sastanak Dodika i Čovića

142
0
DIJELI

Hrvatska stranka, na temelju zadnjih poruka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika, prepoznaje da će do sljedećih parlamentarnih izbora u sjeni djelovati nova parlamentarna većina u kojoj će umjesto Saveza za promjene biti Dodikov SNSD.

Drugačije se ne može protumačiti poruka predsjednika HDZ-a BiH da ministri iz njegove stranke neće podržati niti jedno zakonsko rješenje u Vijeću ministara ako nisu do kraja uvažena stajališta iz RS-a. Bilo bi zanimljivo znati znači li to da druga strana neće podržavati rješenja koja nisu od hrvatskog interesa.

„Bojim se kako će u toj, kako je kazao Čović, situaciji „snalaženja“ očigledno dominirati blokade i zastoj BiH na europskome putu. Za Hrvatsku stranku je nejasan odnos između ministra pravosuđa BiH, koji je iz HDZ-a BiH, i njegovoga predsjednika. Ministar je kreirao novi Kazneni zakon a predsjednik HDZ-a BiH u Banjoj Luci energično poručuje da taj zakon neće biti usvojen dok je RS protiv njega. Za Hrvatsku stranku je neprihvatljiva i neozbiljna poruka da će se vlast na državnoj razini „snalaziti“ do sljedećih općih izbora i zato pozivam HDZ BiH i druge stranke koje tvore sadašnju parlamentarnu većinu na državnoj razini da odgovorno provode izvršnu i zakonodavnu vlast i deblokiraju europski put BiH: Pristajati na ucjene i biti talac „usuglašenih stajališta„ iz RS-a, dakle izvan Vijeća ministara, znači političku kapitulaciju i prepuštanje hrvatskih i državnih interesa dokazanim kreatorima blokada institucija i europskih procesa. Hrvatska stranka s toga poziva HDZ BiH da pokaže političku zrelost i preuzme svoj dio odgovornosti za funkcioniranje Vijeća ministara i aktualne parlamentarne većine i konačno počnu rješavati preuzete obveze na, prije svega, ekonomskom oporavku zemlje na dobrobit njezinih stanovnika” – stoji u reagiranju Bože Skopljakovića, predsjednika Hrvatske stranke BiH.

DIJELI