Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Vlada KS smijenila Nadzorni odbor preduzeća Vodovod i kanalizacija

Vlada KS smijenila Nadzorni odbor preduzeća Vodovod i kanalizacija

78
DIJELI

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici smijenila Nadzorni odbor JP Vodovod i kanalizacija KS.
Imenovan je novi v.d. Nadzorni odbor na mandatni period od šest mjeseci. Nadzorni odbor Preduzeća sastoji se od predsjednika i 2 (dva) člana.

Nadzorni odbor nadležan je da nadzire poslovanje preduzeća; predlaže Skupštini donošenje, izmjene i dopune Statuta i Etičkog kodeksa; donosi Poslovnik o radu Nadzornog odbora; donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji preduzeća i Pravilnik o računovodstvu i računovodstvanim politikama; utvrđuje prijedlog trogodišnjeg, godišnjeg i revidiranog plana poslovanja; usvaja izvještaj Uprave po polugodišnjem i godišnjem obračunu sa bilansom stanja i bilansom uspjeha na osnovu prethodno datog mišljenja Odbora za reviziju, daje ovlaštenja za aktivnosti koje su ograničene propisima Zakona o javnim preduzećima; daje upute direktoru za provođenje uviđaja u vezi sa uočenim nepravilnostima; podnosi zahtjev za sazivanje Skupštine Preduzeća; prati provođenje preporuka datih Upravi od strane Odbora za reviziju te vanjskog revizora sa specificiranim rokovima i još mnogo toga.

Ono što je bitno istaći je da Nadzorni odbor ima mogućnost da smijeni i upravu preduzeća.

Ovo je konkretan potez Vlade KS da se pokuša napraviti određena promjena u upravljanju tim preduzećem. Višemjesečna je agonija građana Sarajeva koji trpe svakodnevne redukcije vode, a premijer KS Elmedin Konaković je kazao da je nezadovoljan načinom rada uprave tog preduzeća.

Da li će novi Nadzorni odbor načiniti neke pozitivne promjene, ostaje da se vidi u narednom periodu.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.