Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Vlasnik autorskih prava zaustavlja gradnju u centru Sarajeva: Nema izmjene Skenderije bez...

Vlasnik autorskih prava zaustavlja gradnju u centru Sarajeva: Nema izmjene Skenderije bez moje saglasnosti!

91
DIJELI

Vlasnik autorskih prava sarajevske Skenderije Džan Karajica reagirao je na tekst „Mjesec dana od posjete investitora iz Dubaija Sarajevu: Colliersov prijedlog izgleda Skenderije“, objavljen na portalu agencije Patria.

U reakciji navodi da njega „niko nije kontaktirao u vezi s novim investicijama u Skenderiju, dodajući da bi bilo kakva izmjena izgleda Skenderije bez njegove saglasnosti bilo direktno kršenje zakona. Članom 55. Zakona o autorskom i srodnim pravima BiH definisano je da autorsko pravo traje za života autora i 70 godina nakon njegove smrti.

Sredinom septembra Državni investicijski fond iz Dubaija potpisao je Memorandum o razumijevanju s Vladom Kantona Sarajevo. Memorandumom nisu precizirani projekti, ali on obavezuje na saradnju između Fonda i Vlade KS. Potpisali su ga izvršni direktor Mohammed Ibrahim Al Shaibani i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Već tada se spominjalo da je potencijalni investitor iz Dubaija, između ostalog, zainteresiran i za ulaganje u Skenderiju.
“Vlada KS već 17 mjeseci promovira prostor za strane investicije. Privukli smo interes ozbiljnog investitora koji već radi u BiH, a u fokusu će nam u narednom periodu biti cjelokupan prostor Skenderije. Slijedi detaljna analiza njihovog stanja u narednih 12-15 mjeseci i cijelog prostora s aspekta prostorno-planske dokumentacije i prostora investicija”, izjavio je novinarima premijer Konaković.

Agenciji Patria nedavno je pokazan na uvid dio studije koju je u međuvremenu za Vladinog partnera iz Dubaija uradila poznata međunarodna konsultantska kuća Colliers. Sagovornici Patrije govore da postoje i neki drugi prijedlozi za budući izgled Skenderije.

Karajica, magistar arhitekture koji je studij završio u Velikoj Britaniji kaže da je preko advokata upozorio zainteresirane da ne mogu kršiti zakon.

Paralelno s pregovorima oko Skenderije govori se o jednako velikim investicijama u Gradski centar Marijin Dvor koji bi također promijenio izgled ovog dijela Sarajeva. Gradski centar Marijin, Kvadrant B, proteže se od SCC-a do mosta Skenderija, uz samu obalu rijeke Miljacke.

Gradnja u ovom kvadrantu trenutno je zaustavljena. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić blokadu gradnje u ovom dijelu općine pravda mišljenjem „ad hoc“ formiranog savjeta i pisma 35 arhitekata i urbanista koji se protive, kako su naveli, gradnji visokih objekata u Kvadrantu B.

„Na Marijin Dvoru je zaustavljena gradnja objekata zbog visine od šest spratova, a u isto vrijeme se govori o gradnji tornjeva od 48 i 24 sprat preko puta – na Skenderiji“, kaže Karajica.

„Nije jasno kako neko za javno dobro Skenderija, koja je vlasništvo svih građana i koja je izgrađena novcem svih nas, može pregovarati s privatnim osobama. S druge strane, imate slučaj da privatne osobe ne mogu na privatnom vlasništvu graditi i investirati iako su uradili sve sukladno pozitivnim zakonskim odredbama, odlukama i propisima“, govori Karajica. Ističe da se u Ajnadžićevom savjetu, kao i na pismu 35 arhitekata i urbanista koji su zaustavili gradnju Gradskog centra Marijin Dvor nalaze imena koja se spominju i kao sagovornici na Colliersovom prijedlogu za budući izgled Skenderije, što je, smatra, kontradiktorno.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.