Početna NAJNOVIJE IZDVOJENO Zahtjev SDA za promjenu imena Republike Srpske: Dogovorena utakmica s Dodikom ili…?

Zahtjev SDA za promjenu imena Republike Srpske: Dogovorena utakmica s Dodikom ili…?

100
DIJELI

SDA jučer je saopćila da će pokrenuti proces pred Ustavnim sudom, za ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska. Milorad Dodik je, brže-bolje, jer on od ovakvih nabačenih lopti i živi, reagovao da će uspostaviti kontrolu nad granicama Republike Srpske. Praktično je izazvan haos koji će formiranje vlasti produžiti za najmanje pola godine. Šta se, zapravo, krije iza režiranog haosa? Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio, prije VSTV-ovog izbora glavnog državnog tužioca, da će SDA “uraditi što nikada nije” ako tužilac ne bude Bošnjak, čitaj Munib Halilović blizak SDA-u. I uradila je. Problematizirala je ime Republika Srpska koje je, upravo SDA, priznala i svojim potpisima učinila ustavnom kategorijeom unutar Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, SDA više nema ni približan uticaj kakav su imali u protekloj deceniji kada su, zloupotrebljavajući položaje, otvarali istrage, podizali optužnice, pokretali suđenja, određivali sastave sudskih vijeća, pritvore, odobravali uvođenje posebnih mjera i sl.

SDA je godinama dirigovala pravosuđem u našoj zemlji, mnogim ljudima rušila živote i pretvarala ih u agonije, odnosno sprovodila najstrašniju nepravdu od predmeta privrednog i organizovanog kriminala, preko političkih ubistava, pa sve do ratnih zločina sa jedne, dok su sa druge strane,  u svim ovim kategorijama, uredno štitili njima bliske ljude, štiteći ih odgovornosti za ubistva, zločine i najteži kriminal.

Jučer je VSTV, u kojem je SDA izgubila uticaj, izabralo Gordanu Tadić za glavnog državnog tužioca. Veliki broj medija to imenovanje upakuje u dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića a da u tome, možda, ima i istine, vidi se po SDA-ovoj jučerašnioj reakciji.

Isti dan pokrenuli su pitanje imena Republika Srpska, udaljavajući na taj način pregovore o formiranju Vijeća ministara BiH na još pola godine, čime Dodika drže van državne vlasti a njegove protivnike unutra. Tako je SDA odgovorila Dodiku na glasanje “njegovih” u VSTV-u za Gordanu Tadić.

Narednih mjeseci gledat ćemo predstavu u kojoj će interesna grupa unutar SDA “štititi interese države”, a Dodik “braniti interese Republike Srpske”, ali je, zapravo, sukob nastao radi kontrole pravosuđa koje je deceniju držala SDA, u savezu sa Dodikom koji je, očito, okrenuo stranu.

Pitanje “imena Republika Srpska”, koje nikada ne bi ni postojalo da nije bilo SDA, koja ga je priznala i uvela u temelje dejtonske Bosne i Hercegovine, očito je pitanje  ljutnje SDA-ove interesne grupe na Dodika radi izbora Gordane Tadić a taj izbor, kako se očito plaše u SDA, za njih može imati puno ozbiljnije posljedice pa su pokrenuli pitanje koje su sami uspostavili – Republika Srpska, pravna tekovina genocida i priznanja istog od strane, upravo, SDA.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.