Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Zoran Zaev svečano dočekan ispred Parlamenta BiH

Zoran Zaev svečano dočekan ispred Parlamenta BiH

75
0
DIJELI

Susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev započeo je službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Svečani doček upriličen je jutros ispred zgrade institucija BiH nakon čega će biti održan i susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Biće potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije koji potpisuju Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije

Tokom posjete bit će potpisan i Program kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije koji će potpisati Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, i Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije.

Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Zvizdić i Zaev će u toku dana posjetiti i Rotimlje gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Republike Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

U večernjim satima predsjedavajući Vijeća ministara BiH i premijer Makedonije će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati manifestaciji “Mostar Peace Connection” i potpisati Mostarsku povelju mira.

DIJELI