Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Zukić i drugi: Kandidat nije imao originalnu dokumentaciju, ali jeste potvrdu da...

Zukić i drugi: Kandidat nije imao originalnu dokumentaciju, ali jeste potvrdu da je član SDA

74
DIJELI

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još sedam optuženih osoba za više krivičnih djela, piše agencija Patria.

Pred sudom su danas svjedočili tehnički direktor Elektrodistribucije Zenica Ahmed Mutapčić i Smaragda Imamović, bivša rukovoditeljica službe za kadrovske poslove, dok je svjedočenje Azre Talić odgođeno, jer je današnje ročište prekinuto zbog lošeg zdravstvenog stanje optuženog Mirsada Kukića.

Svjedok Mutapčić je ispričao stvari vezane za slučaj zapošljavanja Ismeta Keserovića 2016. godine. Radno mjesto na koje je trebao biti zaposlen Keserović otvorilo se nakon smrti radnika Mehmeda Majdanca u podružnici u Travniku.

– Kada je direktor Edisej Sjerotanović otišao na godišnji odmor, ja sam dobio ovlaštenja direktora. Prije nego što je otišao na odmor, direktor Sjerotanović mi je rekao kako ga je zvao izvršni direktor Elektroprivrede Esed Džananović i vršio pritisak na njega da se zaposli Ismet Keserović na radno mjesto u Travniku. Sjerotanović mi je rekao da nije saglasan s tim. Kasnije sam dobio poziv i od direktora Džananovića koji mi je rekao da napravim prijedlog odluke o zaposlenju Keserovića – ispričao je Mutapčić.

Mutapčić je rekao kako je Džananović njegov nadređeni, te da ga je saslušao, ali i upoznao da Sjerotanović nije saglasan da se Keserović zaposli. Džananović je Mutapčiću, prema njegovom svjedočenju, naredio da sprovede tu odluku.

– Nakon toga sam nazvao Sjerotanovića i upoznao ga s naredbom Džananovića, jer sam smatrao da je to moja moralna obaveza. Nekih 15 minuta kasnije mene je nazvao Sjerotanović i rekao da je razmislio, te da treba provesti Džananovićevu odluku – istakao je Mutapčić.

Mutapčić je još kazao kako ga je nakon svega toga nazvao direktor Džananović i rekao mu da pripremi dokumentaciju za Ismeta Keserovića, što je i urađeno. Mutapčić je kazao kako je potrebnu dokumentaciju predao rukovoditeljici za kadrovske poslove Smaragdi Imamović, koja je pregledala dokumentaciju i kazala da dokumenti nisu originalni i da nedostaje potvrda o radnom iskustvu.

Nakon toga je otac Ismeta Keserovića Sead donio originalnu dokumentaciju, a Smaragda Imamović je sačinila prijedlog odluke o zapošljavanju koju je potpisao Mutapčić i skeniranu poslao na mail direktora Džananovića.

Advokatica optuženog Eseda Džananovića Vasvija Vidović pitala je Mutapčića da li je ikad Džananović uradio nešto što bi izazvalo strah kod njega, na što je Mutapčić odgovorio da nije. Vidović je također pitala Mutapčića kako niko od troje stipendista Elektroprivrede nije primljen po završetku fakulteta iako je njihov profil odgovarao potrebnim poslovima. Vidović je također pitala Mutapčića i da li se sjeća kako je jedne prilike pitao Džananovića da mu pomogne oko zaposlenja supruga njegove svastike. Mutapčić je kazao kako se sjeća.

Vasvija Vidović je pitala Mutapčića da li je njegov motiv da svjedoči protiv Džananovića uz imunitet Tužilaštva Kantona Sarajevo taj što je u trenutku kad je Džananović bio u pritvoru on bio jedan od kandidata da dođe na njegovo mjesto izvršnog direktora.

Rukovoditeljica službe za kadrovske poslove iz vremena kada su se dešavale ove stvari Smaragda Imamović, danas rukovoditeljica službe za imovinsko-pravne odnose, kazala je kako nikada nije bilo zapošljavanja posredstvom Službe za zapošljavanje. Također je kazala kako u 2015. godini nije bilo zapošljavanja, iako je za to bilo potrebe, pa su nerealizirana zapošljavanja prebačena u 2016. godinu.

-12. jula 2016. godine me je nazvala sekretarica Azra Talić i rekla da me zove direktor Mutapčić. Direktor mi je rekao da se po nalogu izvršnog direktora Džananovića treba sačiniti prijedlog odluke o zapošljavanju Ismeta Keserovića. Kazala sam mu da nikad nisam čula za to ime, jer sam vodila evidenciju svih poznatih kandidata koji su se ranije prijavljivali za posao ili su radili na određeno vrijeme – ispričala je svjedokinja Imamović.

Imamović je ispričala kako je rekla direktoru Mutapčiću da nedostaje sva potrebna dokumentacija Ismeta Keserovića, a da je dan kasnije na stolu u svojoj kancelariji pronašla originalne dokumente uz dokaz o radnom iskustvu. Nakon toga je Smaragda Imamović sačinila prijedlog odluke o zapošljavanju. Kada se direktor Sjerotanović vratio s godišnjeg bio je iznenađen potpisom odluke, te da joj je rekao kako ne misli realizovati odluku.

Smaragda Imamović je kazala da je u augustu 2016. godine bila kod pomoćnika direktora za zajedničke poslove Zlatana Hadžića i predala mu Keserovićevu dokumentaciju. Među dokumentima nije bilo originalne dokumentacije, ali je bio papir o pripadnosti SDA.

Advokatica Vidović je pitala Smaragdu Imamović ima li saznanja da je direktor Džananović utjecao da se ne primi troje stipendista, na što je svjedokinja odgovorila da nema ta saznanja.

Saslušanje trećeg svjedoka sekretarice Azre Talić nije održano jer se optuženi Mirsad Kukić požalio na zdravstveno stanje, pa će njeno saslušanje biti održano na nekom od narednih ročišta.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potpredsjednike SDA tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Općinski sud u Sarajevu nije odredio datum nastavka suđenja, pa će javnost i stranke u postupku o tome biti naknadno obaviještene.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.