Home VIJESTI KULTURA Sramotan odnos federalne institucije prema snimanju filma o stradanju civila u Sarajevu

Sramotan odnos federalne institucije prema snimanju filma o stradanju civila u Sarajevu

141
0
DIJELI

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber” iz Sarajeva, kojeg predvodi producent Omer Edo Hadrović, obavještava bh. javnost da federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović želi sramotnom finansijskim iznosom podržati namjeru ovog udruženja koje je odlučilo snimiti novi dokumentarni film o civilnim žrtvama rata Kantona Sarajevo (KS).

“Ministrica je ponudila 3000 KM koje mi iz udruženja nismo htjeli prihvatiti iz razloga jer mislimo da to podcjenjivanje filma koji bi trebao na pravi način prikazati svu golgotu i patnju stanovnika Sarajeva tokom opsade od 1992. do 1995. godine. Ističemo da su ministrica Dujmović i njena tajnica više puta izbjegli razgovor o ovoj temi, dok su podršku ovom projektu najavili predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, kantonalni premijer Elmedin Konaković, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović, Nedžad Ajnadžić (novi načelnik Općine Centar Sarajevo) i načelnik Vogošće Edin Smajić”, kazao je producent Omer Edo Hadrović.

“Ne smijemo zaboraviti monstruozne zločine nad građanima KS koji su ubijani i ranjavani svaki dan, nastojeći samo da prežive u redovima za vodu i hljeb, tokom dženaza i sahrana, dječije igre, sankanja i u školskim klupama. Na nama je da ispričamo istinu o Markalama, Ferhadiji, Dobrinji, trešnji na Kobiljoj Glavi, Alipašinom polju, Budakovićima, Boljakovom Potoku i drugim mjestima stradanja Sarajlija. U filmu govore stradalnici i civilne žrtve rata dijeleći lična iskustva i pogled na događaje s odmakom preko dvadeset godina”, dodao je Hadrović.

U produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH “Haber” do sada su snimljeni dokumentarci “Vanzemaljci iznad Sarajeva”, “Krvavi ples po šeheru”, “Daleko je Tuzla”, “Bosna ili smrt 2. i 3. maj”, “A bili su samo djeca”, “Prvi korpus Armije RBiH”, „Heroji u bijelom“, „Bosanke“ te film „Humanisti i heroji – SarajevoTaxi“.

DIJELI