Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Volfgang Petrič Beograd je dovoljno mudar da se suprotstavi aspiracijama nezavisnosti RS

Volfgang Petrič Beograd je dovoljno mudar da se suprotstavi aspiracijama nezavisnosti RS

97
0
DIJELI

Austrijski diplomata Volfgang Petrič kaže da je prijem Balkana u EU moguć za deset godina.
U međuvremenu, kako je rekao, važna je bliža saradnja zemalja u regionu u kojem kao faktor stabilnosti vidi Srbiju.

“Zbog svoje veličine i ekonomskog značaja Srbija ima mnogo odgovornosti za regionalnu bezbjednost, a stabilan Zapadni Balkan je nemoguć bez njene posvećenosti”, rekao je Petrič u intervjuu za današnju “Politiku”.

On je dodao da je Srbija neutralna zemlja sa evropskom perspektivom koja je odbacila radikalni nacionalizam i ignorisala provokacije svojih susjeda.

Na pitanje da li se zalaže za promjenu Dejtonskog sporazuma, Petrič je kazao da je taj sporazum “nadživio svoju korisnost”.

“Ono što nam sada treba jeste sporazum koji dolazi iznutra i koji odražava želje domaćih ljudi”, naveo je Petrič koji je bio visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu.

Petrič je dodao da “ne podržava secesionističku referendumsku politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer ne želi da ona postane međunarodno izolovana državica”.

On je ocijenio da je “Beograd dovoljno mudar da se suprotstavi aspiracijama nezavisnosti Republike Srpske jer bi to uvuklo region u krizu i zaustavilo put Srbije ka evropskim integracijama”.

DIJELI