Početna NAJNOVIJE KOLUMNE AFB KOLUMNA: P(F)rljavi ples

AFB KOLUMNA: P(F)rljavi ples

201
DIJELI

Oči su, kažu, ogledalo duše. Možda… ja bih dodao da su oči srž identiteta. Nije važna boja, već „šaranje“ očima. Možeš skontat* kad ko laže. Pored „govora tijela“ oci su snažan poligraf. Ali onaj ko je uvježban da laže ne mari puno za ovo pravilo koje za takve i ne važi.

S. D. je stari policajac. Uvježban, pouzdan, „čovjek režima“, profi igrač, 24 sata u službi države. Nekad bio. Danas, penzioner, oslobođen svakog životnog dobra, željan od kompota do sarme, kao i svaki njegov vršnjak koji još hoda, u veoma određenoj nevolji. Priča i danas često…kada bi nekog uhapsili i u fazi istrage, prije batina, priznanje bi „izvukao“ iz očiju sagovornika.

„I da je frljav ti bi znao dal* laže ili ne?“- često bih ga pitao.

„Naravo i vazda“- bio je njegov odgovor.

PIŠE: Admir F. BEGANOVIĆ

Ne hvali javno i izričito „svoju vlast i svoj vakat“ ali često pomene „Brion“ mirišljavu vodu, „Borosane“, čarape „Udarnik“ i „Ključ“, šporet „Smederevac“, motor „Tomos“,“Bagat“, „Unis“, Elan“ skije, ….
„Sve je to nama Tito poklonio“- kroz tužan osmijeh bi rekao.
Današnju vlast ili ovaj režim neće da pomene ni po zlu. Ovdašnja politička sodomija ga ne zanima, šuti i trpi.
Ne izlazi na glasanje.
„Nema više mojih“
„Kojih tvojih“
„Nema države, nema sistema, nema poštenja. Ti si imao kao dijete svoje betonsko kraljevstvo, niko te nije smio krivo pogledati, danas djecu ubijaju ili se sama ubijaju. I u moj vakat bilo je porodičnog nasilja i to smo smatrali kao „kućnu radinost“ ali ko bi jednom i „zalutao“ kod mene u stanicu dobro bi razmislio o sljedećem belaju. Danas policiju škartiraju, pljuju…samo oni starog kova znaju svoj zanat, mladi se moraju prilagoditi demokratiji“, političari imaju sve a narod ima obećanja. Onaj Sefer je dobar ali ne daju ni njemu.- to je njegov odgovor.

Znam da je u pravu. Imao sam tu (ne)sreću da sam dobar dio života proživio u tom sistemu koji danas nikome ne valja.

Sreću sto znam za vrijednosti i ljudske i državne i moralne i umjetničke i….
Nesreću što to pamtim u ovom vaktu koji živim.
Sarajevske Poljine i beogradska Šilerova- isto ti je to.
Ne volim ljude koji idu kako vjetar puše….ma, jebeš te duše….
Takvi uvijek uspijevaju. Stabilno glupi ali poslušni, jebe ih se šta će narod reći. Bitno je da su džepovi puni…
Njima na i po očima ne možeš vidjeti ništa, oni imaju svoj pogled, svoj ples, svoj život. A slagati je najlakše.
Filozofsko-antropološke komentare i misli mogu prosipati narodu koji vjeruje u Torabija. Zombi još postoji, neka me neko ubijedi da nije tako.

Ožiljak prljave jučerašnjice još nosim, njihov sebičluk trpim, ali izlazim na kraj sa takvim zombi likovima. Nekad na mozak, nekad na šake ali izlazim na kraj. I oni će jednog dana postati dokument prošlosti.

Ne gledam takve u oči, nemam šta vidjeti…

Ne vjerujem ljudima koji u Sudnji dan vjeruju površno- od džume do džume, od mise do mise, ne vjerujem ljudima koji vole kamere, koji su zaljubljeni u sebe, koji tuđi rad cijene onoliko koliko se moraju odvojiti od realnosti i onoga šta je u novčaniku, koji su ljubomorni na sve i svakoga, kojima je svaki trenutak lična promocija ljepote i (ne)znanja., koji za „The Beatles“ „ kažu „*ta će oni?, koji ne znaju za afrikate i zareze, za Nobela i Arhimedov zakon, za toplu studen 1984 sarajevske godine, za radio i za singl ploče, za gramofone i leptiriće za „Željino“ UEFA polufinale i finale Kupa, za hercegovački kamen u kaci za kupus, za basket na minus 9.. Njihov pogled na svijet je i prljav i frljav. I oni i ja smo imali po dvadeset, trideset….ali mi smo nekad bili generacija.

Ne mogu sa njima plesati.

Pa kakav bi to ples bio?????

Žao mi konja i mladosti. Svi mi krvarimo i umiremo…

Neko na koljenima, neko na nogama.

Znamo.ba

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.