back to top

Biografija Leonarda da Vincija (Posljednja večera, Mona Lisa)

Tko je bio Leonardo da Vinci? Biografija Leonarda da Vincija

U nastavku saznajte sve što vas zanima o slavnom umjetniku uz pomoć biografija Leonarda da Vincija. Leonardo da Vinci (Leonardo da Sir Piero da Vinci) rođen je 14. travnja 1452. u blizini Vincija, a preminuo je 2. svibnja 1519. u Amboiseu.

Bio je talijanski renesansni arhitekt, znanstvenik, slikar, kipar, glazbenik, pisac, inovator, mislilac, matematičar, inženjer, geolog, astronom, botaničar, povjesničar i kartograf.

Leonardo da Vinci biografija – privatni život i obrazovanje

Bio je sin bogatog firentinskog bilježnika i seljanke. Leonardov otac nikada nije oženio njegovu majku, ona mu je bila ljubavnica. Prvih pet godina proveo je u zaseoku Anchiano, u majčinu domu, a od 1457. živio je u kućanstvu oca, bake, djeda i ujaka, u gradiću Vinci.

Sveukupno, Leonardo je imao dvanaest polubraće, mnogo mlađih od njega (posljednji je rođen kada je Leonardo imao četrdeset godina). Malo je kontaktirao sa svojom polubraćom. S njima je bio u problemima nakon očeve smrti, u svađi oko nasljedstva.

GoSlim - mršavite zdravo

Sredinom 1460-ih obitelj se preselila u Firencu, najvažnije talijansko intelektualno i umjetničko središte, gdje je Leonardo studirao kod najboljih učitelja u gradu. Brzo je napredovao, društveno i intelektualno. Bio je naočit, uvjerljiv u razgovoru i dobar glazbenik i improvizator.

Poslovni život

Poznat po svojoj gracioznosti, ljepoti i talentu pripovjedača, humorista, mađioničara i glazbenika, ranu je mladost proveo na ulicama Firence uživajući u životu.

Daleko najvažnije djelo njegovog prvog firentinskog razdoblja je Poklonstvo mudraca za redovnike samostana San Donato.

Godine 1482. Leonardo se preselio u Milano i, radeći pod pokroviteljstvom Ludovica Sforze, stvorio svoje remek-djelo Posljednja večera.

Naslikano na zidu refektorija crkve Santa Maria delle Grazie (Santa Maria delle Grazie) u razdoblju od 1495. do 1498. godine. Leonardova Posljednja večera je zadivljujućom fizičkom snagom uhvatila trenutak kada Krist najavljuje: “Jedan od vas će me izdati”.

Iako je slika znatno oštećena, unatoč, a ponekad i kao rezultat pokušaja restauracije, ona ostaje, prema povjesničaru umjetnosti EH Gombrichu, “jedno od najvećih čuda ljudskog genija”.

Tajna večera

Kad nije bio zauzet očaravanjem Ludovicovog dvora, Leonardo je proučavao anatomiju, astronomiju, botaniku, geologiju, letenje i geografiju, kao i planove za izume i vojne inovacije. Također je dobio važnu narudžbu od Ludovica, da napravi kip konjanika u čast svog oca, Francesca Sforze.

Leonardo je napravio detaljne pripreme i napravio plan, čak i model, nažalost nije uspio jer su 1499. godine Francuzi zauzeli Milano, a Sforzu poslali u progonstvo. Ludovikov poraz značio je da je Leonardo ostao bez zaštitnika i doma.

Godine 1502. preuzeo je skrb nad glavnim graditeljem zloglasnog zapovjednika papinske vojske Cesarea Borgie.

U tom razdoblju slika i Bitku kod Anghiarija, prema Vasariju, te portret treće žene firentinskog plemića Francesca del Gioconda. Madonna Elizabeth, odnosno Mona Lisa, postat će besmrtna na najpoznatijoj i najtajanstvenijoj slici u povijesti.

Leonardo je sliku ponio sa sobom kada se vratio u Milano, ovaj put u službi potkralja Luja XII., Charlesa D’Ambroisea.

Tijekom svog drugog boravka u Milanu, Leonardo se usredotočio na proučavanje anatomije, geometrije, hidraulike i letenja, dok je istovremeno projektirao i ukrašavao palače, planirao spomenike i gradio kanale za svog zaštitnika.

Uspio je naslikati i slike Svetog Ivana Krstitelja te Lede i labuda. Godine 1512. Ludovikov sin Maximilian uspio je istjerati Francuze iz Milana i uspostaviti kratku vladavinu prije nego što je svrgnut.

Leonardo je pobjegao u Rim, gdje je tražio zaštitu pape Lea X. (koji je bio naklonjen Michelangelu i Raphaelu).

Leonardo je u tom razdoblju rijetko držao kist, fokusirajući se prvenstveno na proučavanje anatomije, optike i geometrije.

Iako je Leonardo naslikao vrlo mali broj slika, od kojih je većina ostala nedovršena, on je ipak bio nevjerojatno inovativan i utjecajan umjetnik.

U svojim se slikarskim počecima oslanjao na radove svog učitelja Verrocchija. S vremenom se Leonardo sve više udaljavao od takvog načina rada te je na svojim slikama u prvi plan stavljao glavne likove, dok su se u pozadini vidjele imaginarne ruševine i scene bitaka.

Da Vincijev stil inovativnosti najviše je vidljiv u njegovom djelu Posljednja večera u kojem je na potpuno nov način obradio tradicionalnu temu.

Stoga, umjesto da 12 apostola prikaže kao 12 zasebnih likova, on ih je grupirao u dinamične cjeline od po tri lika, ističući lik Krista u središtu slike.

Veliki renesansni majstori iz Firence, kao na pr Raphael, Andrea del Sarto i Fra Bartolommeo učili su od Leonarda.

Tijekom drugog firentinskog razdoblja Leonardo je naslikao nekoliko portreta, no do danas je preživio samo jedan – slavna Mona Lisa (1503. – 1506., Louvre, Pariz), jedan od najpoznatijih portreta ikada naslikanih.

U isto vrijeme Leonardo proučava let ptica, konstruira leteći stroj i pokušava riješiti kvadraturu kruga te proučava fluidne elemente: vodu, zrak i vatru.

Leonardovi crteži preživjeli su do danas, otkrivajući njegov briljantan talent za crtanje i njegovu veličanstvenost u otkrivanju anatomije ljudi, životinja i biljaka.

Biografija Leonarda da Vincija (Posljednja večera, Mona Lisa)
Mona Lisa

Kraj života, smrt

Od 1514. do 1516. Leonardo je živio u Rimu pod pokroviteljstvom pape Leona X.: bio je smješten u Palazzo Belvedere u Vatikanu i činilo se da je bio zaokupljen prvenstveno znanstvenim eksperimentima. Posljednje godine proveo je u Château de Cloux, blizu Amboisea, gdje je projektirao palaču u Romorantinu.

Pod zaštitom kralja Françoisa, Leonardo je ustrajao u svojim studijama, ali vrijeme je teklo dalje. Godine progonstva izgubile su njegovu vitalnost, a zatim ga je teški moždani udar koštao korištenja desne ruke. Leonardo je vidio da će umrijeti a da nije u potpunosti ostvario svoj san o objedinjavanju sveg znanja.

Njegovi posljednji dani, kao i veći dio njegova života, obavijeni su velom tajne. Jednom je napisao: “Kao što dobro proveden dan donosi blažen san, tako dobro proživljen život donosi blaženu smrt.”

Popis slika Leonarda da Vincija

 • “Madonna s jabukom” (1469.)
 • “Dolina rijeke Arno” (1473.)
 • “Navještenje” (1472.-1475.)
 • “Sveti Jeronim” (oko 1480.)
 • “Poklonstvo tri kralja” (1481.)
 • “Dama s hermelinom” (oko 1490.)
 • “Glazbenik” (1490.)
 • “Portret dame” (1495.-1498.)
 • “Posljednja večera” (1498.)
 • “Madonna in the Rocks” prva verzija (1483-1486)
 • “Madona i dijete sa svetom Anom” (1499.)
 • “Serija grotesknih karikatura” (1490.-1505.)
 • “Bitka kod Anghiarija” (1503.)
 • “Mona Lisa” (1503.-1505./1506.)
 • “Led i labud” (1508.)
 • “Sveta Ana” (1509.)
 • “Sveti Ivan Krstitelj” (1514.)
 • “Bacchus” (1515.)
 • .Portret Guinevere de Benci” (1475.)
 • “Krštenje Kristovo” zajedno s Verocchijem (oko 1475.-1478.)
 • “Madona s cvijećem” (1478.-1480.)

Također pročitajte ove teme

neznase.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima