Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Bosanska mudrost: Diskriminacija žena pod hidžabom, petak u 16 h na TV1

Bosanska mudrost: Diskriminacija žena pod hidžabom, petak u 16 h na TV1

77
DIJELI

Hidžab podrazumijeva veo ili maramu koju nose žene muslimanke, a u širem smislu, hidžab je simbol skromnosti, privatnosti i morala. Prema islamskom učenju, hidžab je obaveza svake punoljetne muslimanke. 

Nošenje hidžaba na ovim prostorima počelo je širenjem islama u petnaestom stoljeću i zadržalo se sve do danas. Iako su zapadna kultura i evropski način života imali veliki uticaj na društvo i tradiciju, nošenje hidžaba ostalo je i dalje prisuno u BiH.

U posljednje vrijeme sve je više društveno aktivnih i obrazovanih muslimanki koje se odlučuju staviti hidžab, ali se nose sa velikim poteškoćama zbog te odluke. Naime, zapadno, ali i bh.društvo nažalost, hidžab posmatra kao negativnu pojavu, a najveći razlog tome je nedovoljna informisanost i nepoznavnje suštine i namjene hidžaba.

Zbog nošenja marame, muslimanke u BiH svakodnevno se susreću sa problemima diskriminacije, a jedan od najčešćih je nemogućnost zaposlenja.

Šta je hidžab i koja je njegova svrha? Postoje li predrasude o hidžabu u BiH? Kako se boriti sa takvom vrstom diskriminacije? Odgovre na ova pitanja saznajte u narednom izdanju emisije Bosanska mudrost, u petak 4.aprila u 16 h. Gosti emisije su mr. Kenela Zuko, politička aktivistica i predsjednica Asocijacije Fatma koja je 2013.godine proglašena Bošnjakinjom godine i sarajevska studentica i kolumnistkinja Emina Hadžibulić.

Znamo.b@

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.