Početna ZANIMLJIVOSTI NAUKA Diplome sa kojima je skoro nemoguće pronaći posao u BiH

Diplome sa kojima je skoro nemoguće pronaći posao u BiH

150
DIJELI

Osobe sa visokom stručnom spremom ponekad godinama traže posao, a sa pojedinim diplomama skoro je nemoguće pronaći posao u BiH. Čak i u sarajevskoj regiji, kao najvećem tržištu rada, pojedini diplomanti godinama traže posao u struci.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS) poslodavci u KS najmanje potražuju doktore opšte medicine, doktore stomatologije, diplomirane inžinjere poljoprivrede, diplomirane geografe, inžinjere arhitekture, komunikologe, diplomirane bibliotekare, mašinske inžinjere i diplomirane veterinare.

U KS trenutno na evidencijama nezaposlenih ima i veliki broj ekonomista, ali kako ističu naši sagovornici, oni imaju veće prilike za pronalazak posla od nekih drugih diplomanata.

“Od 1.223 diplomirana ekonomista na našoj evidenciji, pojedini će se brzo zaposliti, a neki teško i nakon dugog perioda čekanja. Više je razloga za to, a naša iskustva govore da su to u prvom redu: godine osobe koja traži posao, znanja i vještina kojim raspolaže, kao i aktivnosti u traženju posla”, ističu iz Službe za zapošljavanje KS.

Trenutno je u KS ukupno nezaposleno 68.871 osoba. Od tog broja 8.563 osoba su sa visokom stručnom spremom, a 1404 su magistri.

Kada je riječ o osobama sa srednjom stručnom spremom do posla najteže dolaze likovni tehničari, mašinski tehničari, poljoprivredni tehničari, farmaceutski tehničari, pedijatrijske sestre, mualimi i komercijalni službenici.

Tržište rada izgleda “ne treba“ ni daktilografe, obućare i optičare. Na evidencijama Službe za zapošljavanje KS nalazi se čak 426 daktilografa.

Fokus

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.