Početna NAJNOVIJE AKTUELNO DODIK OGORČEN! “Ovo je izdaja Srpske!”

DODIK OGORČEN! “Ovo je izdaja Srpske!”

233
DIJELI

Izjavu ministra inostranih poslova Igora Crnatka da se oko izmjena Krivičnog zakona BiH digla prevelika buka, jer je saglasnost srpskih ministara data uslovno, nazvao je potvrdom izdaje.

Izmjene zakona osudili su i predsjadavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić.

Izmjene Krivičnog zakona, kojima bi zatvorom bilo kažnjavano negiranje genocida, bile bi pogubne po Republiku Srpsku, rekao je predsjednik Dodik. Zato se, kaže, postupak onih ministara koji su dopustili da takav tekst uđe u proceduru, može smatrati izdajom.

– Ovaj narod savršeno dobro zna da na toj strani stanuje izdaja i to što je rekao Crnadak apsolutno je potvrda izdaje. Onaj ko počini takvo djelo onda pokušava da umanji značaj, a nema goreg od toga – istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

A Crnadak je, u izjavi za Srnu, ranije rekao da smatra da je pitanje Krivičnog zakon predimenzionirano. Dodaje da on nije bio na spornoj sjednici, ali da su srpski ministri dali uslovnu saglasnost, pod uslovom da bude uvažen stav Republike Srpske.

– U Savjetu ministara u prethodna dva mandata ministri iz Republike Srpske su više od 15 puta propuštali zakone i odluke, koje su kasnije poslanici iz Republike Srpske u parlamentu BiH obarali, tako da se ovdje podigla prevelika galama ni oko čega – rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Na pitanje da li i dalje stoji iza ovih stavova, danas je kratko odgovorio: “Ostajem iza svega što sam rekao”.

Zašto su srpski ministri, makar i uslovno, dali podršku izmjenama Krivičnog zakona, nije jasno ni predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću.

– Što se mene tiče, taj zakon nije u redu, ne zato što neki vrijednosni sudovi nisu u redu, nego zato što se on zloupotrebljava za unutrašnju političku bitku ovdje i što bi trebalo da podrži mehanizam disciplinovanja srpske strane. A zašto su ministri…to morate pitati njih – dodao je Ivanić.

Da su srpski ministri, dajući podršku prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, upali u zamku koalicionih partnera iz druga dva naroda, upozorava zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić, u otvorenom pismu.

– Ne smijemo biti politički slijepci i ignorisati činjenicu da bošnjačke i hrvatske stranke sa kojima smo osuđeni da sarađujemo, prije svih HDZ i SDA, još nisu prebolovale 90-te godine. Dok mi pričamo o saradnji, oni podmeću zakone poput posljednjeg Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH – smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

Sve ovo rezultat je loše komunikacije i vođenja politike suprotne interesima Republike Srpske od strane Saveza za promjene, smatra predsjednik Srpske.

Čuo sam izjave koje govore o tome kako Vlada Republike Srpske nema šta da se petlja i miješa u odluke koje donosi Savjet Ministara. To je pogubna stvar. Nema odluke na nivou BiH da nije važna za Srpsku – ističe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Podsjećamo, ministri Šarović i Mektić, nakon brojnih kritika javnosti, nekoliko puta su mijenjali verziju onoga što se događalo na sjednicama Savjeta ministara – od toga da su uvažene primjedbe iz Srpske, preko davanja uslovne podrške sa zahtjevom da budu ugrađene primjedbe, do neprihvatanja predloženih izmjena. Kakav će biti epilog, saznaćemo na narednoj sjednici Savjeta ministara, za kada je prolongirana odluka o ovom pitanju.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.