Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Hahn otvorio novu zgradu Tužiteljstva BiH: Dali smo vam milione, hoćemo rezultate

Hahn otvorio novu zgradu Tužiteljstva BiH: Dali smo vam milione, hoćemo rezultate

371
DIJELI

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je danas u Sarajevu kako je vladavina prava u samom središtu procesa evropskih integracija, te da kredibilitet tog procesa ovisi o postojanju neovisnih, odgovornih i efikasnih pravosudnih institucija.

– U tom kontekstu i Tužiteljstvo BiH je jedna od temeljnih institucija koja jamči ostvarivanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Hahn u izjavi za medije, nakon što je simboličnim presijecanjem vrpce zajedno s vršiteljicom dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, otvorio novu zgradu Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će poboljšanje uvjeta rada i njegova modernizacija doprinijeti unapređenju efikasnosti procesuiranja različitih oblika kriminaliteta, uključujući predmete korupcije, organiziranog kriminala i ratnih zločina, te da će biti u funkciji daljnjeg jačanja profesionalizma pravosuđa i neovisnosti od političkog utjecaja, kao jednoj od temeljnih evropskih vrijednosti.

Visoki zvaničnik EU-a je ocijenio da će rezultati ostvareni u sklopu pravosuđa biti ključni za ponovno uspostavljanje povjerenja građana u taj sistem, kao i za osnaživanje povjerenja EU u dugotrajno i plodonosno partnerstvo.

– EU do sada je osigurala više od pedeset miliona eura kako bi pomogla uspostavi profesionalnog i neovisnog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini i sada očekuje konkretne rezultate, izjavio je u Sarajevu europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.