Početna NAJNOVIJE AKTUELNO ICTY: Ostaju na snazi sve tačke optužnice protiv Ratka Mladića

ICTY: Ostaju na snazi sve tačke optužnice protiv Ratka Mladića

88
DIJELI

Pretresno vijeće Haškog tibunala donijelo je ‘međupresudu’ kojom je odbilo zahtjev odbrane Ratka Mladića o odbacivanju pojedinih tačaka optužnice protiv Mladića.

Pretresno vijeće odlučivalo je po zahtjevu Mladićeve odbrane podnesenom u skladu s pravilom 98bis za oslobađanje od krivice u postupku koji se vodi protiv Ratka Mladića na osnovu optužnice za zločine protiv čovječnosti i genocid pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

“Vijeće smatra da optuženi mora iznijeti svoju odbranu po svim tačkama optužnice”, kazao je prilikom izricanja odluke Pretresnog vijeća sudija Alphos Orie.

U zahtjevu podnesenom u skladu s pravilom 98bis, Mladićeva odbrana je od Pretresnog vijeća zatražila da odbaci tačke u vezi s genocidom, kao i optužbe za više pojedinačnih zločina obuhvaćenih drugim tačkama optužnice.

Mladićeva odbrana je na usmenoj raspravi od 17. do 19. marta tražila da Pretresno vijeće donese oslobađajuću “međupresudu” po obje tačke optužnice koje ga terete za genocid, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici, kao i odbacivanje optužbi za pojedine incidente u Sarajevu, Kalinoviku, Bijeljini i na Palama koji, kako je tvrdila odbrana, nisu dokazani.

Tužilaštvo je zatražilo da Pretresno vijeće odbaci zahtjev odbrane Mladića.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Haška optužnica, uz ostalo, po dvije tačke tereti optuženog Mladića za genocid.

Prema prvoj od tih tačaka optužnice za genocid Mladić se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s područja u BiH koja su se nalazila pod kontrolom bosanskih Srba u periodu 12. maj 1992. – 30. novembar 1995.

Prema drugoj tački optužnice za genocid, Mladić se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu eliminisanja muslimana u Srebrenici, i to ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnom odvođenju žena, djece i jednog dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 25. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje Mladiću je počelo 16. maja 2012, a tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza 26. februara 2014.

Odbrana je 17. marta 2014. usmeno iznijela svoje argumente u skladu s pravilom 98bis. Tužilaštvo je na njih odgovorilo 18. marta 2014.

Znamo.m@/Oslobođenje

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.