‘Ispod radara’ najnovijih sankcija za Dodikove ljude, SAD poslala poruku i Hrvatskoj

Kritika Hrvatskoj zbog plinovoda Croduxa, hrvatskog generala Čermaka, s ruskom rafinerijom Brod

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a 16.studenoga sankcionirao je pojedince i pravne osobe iz zemalja zapadnog Balkana, a među njima i nekoliko njih iz BiH, točnije entiteta RS, a sankcije su uvedene zbog ‘korupcije i malignog utjecaja’.

Sankcionirani su Petar Đokić koji trenutno obnaša funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva RS, Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora političke stranke predsjednika RS Milorada Dodika (SNSD) i Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi. Međutim, u javnosti je “ispod radara” prošlo da je sankcijama poslana i kritika susjednoj Republici Hrvatskoj.

Kritika i Hrvatskoj

Govoreći o sankcijama, podtajnik Ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson kazao je kako je Rusija nastavila koristiti svoj utjecaj na zapadnom Balkanu kako bi spriječila integraciju regije u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne jurisdikcije za olakšavanje svojih agresivnih destabilizirajućih aktivnosti.

No, sankcije prema dužnosnicima RS-a je i svojevrsna kritika susjednoj Hrvatskoj i to zbog izgradnje plinovoda iz do rafinerije Brod u Bosanskom Brodu, a koja je u većinskom vlasništvu ruske naftne tvrtke “Zarubežnjeft”. Naime, u pojašnjenju razloga za sankcije za Đokića navodi se da je on “2017. godine s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda iz Hrvatske do rafinerije Brod u Bosanskom Brodu, a koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS-u”.

-Sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, navedeno je iz OFAC-a, što je jasna poruka i za susjednu Hrvatsku.

Međutim, tu nije kraj, zanimljivo je da je opskrbljivač plinom iz Rafinerije nafte Brod u Bosanskom brodu tvrtka Crodux umirovljenog hrvatskog generala Ivana Čermaka.

Zanimljiva činjenica je i da je u svibnju 2019. godine u Slavonskom Brodu potpisan sporazum koji je trebao utabati put ka znatno smanjenju štetnih plinskih emisija iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Kako su tada mediji izvijestili, sporazum je potpisan između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina i ruskog Zarubežnjefta, vlasnika bh. rafinerije, te Plinacroa, a odnosi se na opskrbu plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Potpisivanje ugovora održalo se u zgradi Županije brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, a istom je prisustvovala je i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Direktor Crodux energetike Branko Radošević tada je kazao je da će Crodux uložiti 24,5 milijuna kuna (oko 6,4 milijuna KM) u izgradnju izravnog plinovoda i to kao investitor njegove gradnje te da će opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Bosanski Brod biti s izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske.

“Daljnji razvoj prodaje naftnih derivata u zemljama jugoistočne Europe i drugim stranim zemljama”

Prema podacima sa službene web stranice Rafinerije nafte brod, u Upravnom odboru Društva su predsjednik Igor Ščelnukov i dva člana, Denis Maksimov i Margarita Tatarnova, dok je direktor Društva Karaljus Anatolij, a zamjenici direktora Slobodan Baćina i Stanoje Kuzmanović.

Kao glavni i prioritetni pravci Rafinerije nafte Brod navedeni su “osiguranje tržišta, sigurnost isporuka i očuvanje liderske pozicije u veleprodaji naftnih derivata u RS-u, kao i daljnji razvoj prodaje naftnih derivata u zemljama jugoistočne Europe i drugim stranim zemljama”.

U ožujku 2021. godine mediji su izvijestili i da je u Rafineriji nafte Brod realizirana ključna faza projekta plinofikacije rafinerije – Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, koji će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritorija Rafinerije nafte Brod. Navedeno je kako je ugradnja novog dijela izravnog plinovoda izvedena suvremenom primjenom tehnologije vodoravnog bušenja uz pomoć posebne opreme i mehanizama.

Završna faza u izgradnji izravnog plinovoda bit će izgradnja sklopova ventila s obje strane rijeke Save, priključak na postojeću plinsku mrežu u Rafineriji nafte Brod, ispitivanje plinovoda, prilagodba sustava upravljanja, i puštanje u rad kao i da je puštanje u rad planirano za drugo tromjesečje 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova uz opasku kako Rafinerija ne radi već gotovo dvije godine nakon velikog požara te da je jedino rješenje za onečišćenje zraka u Brodu modernizacija proizvodnih pogona.

The post <strong>‘Ispod radara’ najnovijih sankcija za Dodikove ljude, SAD poslala poruku i Hrvatskoj</strong> appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima