back to top

JEDNA STVAR KOJU NE TREBATE RADITI AKO IMATE PREDIJABETES

Šokantno, više od jedne trećine odraslih Amerikanaca živi s predijabetesom, a da oni ne znaju, izvještavaju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ipak, usred ovog otkrića krije se svjetionik nade: predijabetes je reverzibilan i ne mora prerasti u dijagnozu dijabetesa tipa 2, uvjerava CDC. Bilo da se nađete u muci predijabetesa ili tražite smjernice za upravljanje šećerom u krvi, dva iskusna registrirana dijetetičara zalažu se za jedinstvenu modifikaciju. Prigrlite ga danas kako biste ublažili rizik od predijabetesa ili se upustite u njegov preokret—i uživajte u novootkrivenoj vitalnosti koju donosi, piše nutricionistički magazin Eatingwell.

Predijabetes ocrtava stanje u kojem nivo šećera u krvi lebdi iznad normalnog, ali ne prelazi prag dijabetesa. Prema Američkom udruženju za dijabetes (ADA), dijagnoza predijabetesa zavisi od specifičnih parametara dobijenih iz testova krvi:

Štaviše, određeni zdravstveni pokazatelji, kao što su povišeni krvni pritisak, trigliceridi i smanjeni HDL holesterol, ukazuju na pojavu predijabetesa. Alarmantna je činjenica da predijabetes ne samo da povećava rizik od prelaska u dijabetes tipa 2, već i povećava vjerovatnoću srčanih bolesti i moždanog udara, upozorava CDC.

STRATEGIJE ZA UKROĆENJE NIVOA ŠEĆERA U KRVI

Prihvatite svakodnevnu fizičku aktivnost: Redovne fizičke aktivnosti podstiču mišićne ćelije da iskoriste glukozu iz krvotoka za energiju, čime se jača osjetljivost na inzulin i snižava nivo šećera u krvi, prema preporukama ADA. Trudite se najmanje 150 minuta aktivnosti sedmično, što iznosi oko 30 minuta dnevno, pet puta sedmično, zagovara CDC.

Pridržavajte se metode dijabetičke ploče: Zastupljen od strane ADA, ovaj uravnoteženi pristup obroku ima za cilj održavanje nivoa šećera u krvi pod kontrolom. Metoda podrazumijeva da polovinu tanjira ispunite povrćem bez škroba, jednu četvrtinu izdvojite za proteine, a preostalu četvrtinu posvetite hrani bogatoj ugljikohidratima, uz hidratantnu čašu vode ili napitka bez kalorija.

Odlučite se za hranu s niskim glikemijskim indeksom: favoriziranje hrane s niskim glikemijskim indeksom – kao što su cjelovite žitarice bogate vlaknima, povrće bez škroba, orašasti plodovi i mahunarke – olakšava postepeno povećanje šećera u krvi, podstičući na taj način trajni nivo energije i ravnotežu šećera u krvi tokom dana.

JEDNA STVAR KOJU NE TREBATE RADITI AKO IMATE PREDIJABETES

POD SVAKU CIJENU IZBJEGAVAJTE: PRESKAKANJE OBROKA

Izbjegnite iskušenje da preskočite obroke – bezazlen čin s podmuklim posljedicama, posebno za one koji se bore s predijabetesom. Evo zašto:

Ometa kontrolu šećera u krvi: Preskakanje obroka izaziva nestalne fluktuacije šećera u krvi, oscilirajući između opasno niskih i visokih nivoa, razjašnjava Jocelyne Loran, RD, CDCES. Ova vožnja s ‘‘toboganom‘‘ razine šećera u krvi ne samo da izaziva uznemirujuće simptome već predstavlja i dugoročne zdravstvene rizike.

Provocira povećan apetit: Nesigurna interakcija se odvija između nivoa šećera u krvi i apetita. Preskakanje obroka rasplamsava glad kasnije tokom dana, predisponirajući pojedince na pretjerano uživanje ili epizode prejedanja, upozorava Emily Van Eck, M.S., RD. Ovaj štetni obrazac ugrožava osjetljivost na inzulin i potkopava kontrolu šećera u krvi tokom vremena.

JEDNOSTAVNE STRATEGIJE ZA IZBJEGAVANJE PRESKAKANJA OBROKA

Odlučite se za hranu koja se brzo priprema: Odredite prioritet opcijama doručka koje zahtijevaju minimalnu pripremu, idealno za pojedince koji vode brz život. Zdravi izbori poput punomasnog jogurta sa voćem, tosta od cijelog zrna sa puterom od kikirikija ili žitarica bogatih vlaknima sa mlijekom, pružaju hranljiv početak dana.

Opremite se prenosivom hranom: Naoružajte se jestivim namirnicama koje se lako skladište, osiguravajući da je zdravo jelo uvijek na dohvat ruke. Opskrbite zalihe na radnom mjestu hljebom od cjelovitog zrna, maslacem od orašastih plodova i delikatesnom puretinom kako biste spriječili glad.

Planirajte unaprijed: Proaktivno planiranje otklanja iskušenje da preskočite obroke. Odvojite vrijeme za pripremu obroka, osiguravajući redovnu konzumaciju hrane bogate proteinima i vlaknima, što je neophodno za održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi.

Borba protiv ili preokretanje predijabetesa zahtijeva promjenu načina života. Centralno u ovom nastojanju je napuštanje preskakanja obroka – navika koja je suprotna stabilnosti šećera u krvi. Prihvatite repertoar zdravih namirnica koje se slabo pripremaju, obogatite svoj arsenal grickalicama u pokretu i usvojite proaktivan pristup planiranju obroka. Na taj način osnažujete sebe da jedete blagovremene, hranljive obroke – bilo kod kuće, na poslu ili u pokretu – obnavljajući svoje rezerve energije i jačajući svoje metaboličko zdravlje.

JEDNA STVAR KOJU NE TREBATE RADITI AKO IMATE PREDIJABETES first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima