back to top

KAKO je YOUTUBE dobio ime i što znači riječ YouTube?

Danas mnogi ne znaju i tek uče kako je YouTube dobio ime i što znači naziv YouTube? A ako vas ovako nešto zanima, mi imamo odgovor na ovo pitanje! U digitalnom dobu, u kojem vlada video sadržaj kao oblik zabave, obrazovanja i komunikacije, riječ “YouTube” ….

postao je sinonim za online video sadržaj. YouTube posjećuje 112 milijuna korisnika dnevno!

Platformu za online dijeljenje videa kreirala su tri momka: Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim u veljači 2005. Nedugo zatim, 16 mjeseci kasnije kupio ga je Google za 1,65 milijardi dolara

Do danas platforma YouTube ima najmanje 800 milijuna videozapisa na platformi od 2023. S više od dvije milijarde mjesečnih korisnika prijavljenih do 2022. YouTube je promijenio način na koji pristupamo informacijama i zabavi. Platforma nudi različite sadržaje, od beauty tutorijala i video igrica do edukativnih predavanja i glazbenih nastupa.

Međutim, jedan zbunjeni korisnik Quore upitao je: “Što Tube znači na YouTubeu?” Kao odgovor, mnogi korisnici tvrde da se riječ “Tube” odnosi na televiziju, gdje cijela riječ YouTube jednostavno znači “vi televizija” na engleskom.

Možda jednostavnije, “YouTube” je pametna igra riječi, kombinirajući “vi” – sugerirajući individualnost i sadržaj koji generiraju korisnici – s “tubeom”, kolokvijalnim izrazom za televiziju.

To se izravno odnosi na način na koji korisnici stupaju u interakciju s platformom – gledaju li videozapise po vlastitom izboru ili stvaraju vlastite kao kreatori sadržaja, poznati i kao YouTuberi. Iako je sam YouTube naziv vlasnički naziv, YouTube nema ništa službeno o značenju imena

No, nije teško pogoditi značenje riječi “Tube”. Ranije generacije su televiziju nazivale “tube” (engleski “Tube”), odnosno starije generacije pamte da su televizori imali katodne cijevi.

Sam naziv “YouTube” kombinacija je dviju riječi: “You” i “Tube”.

“Vi” – (u prijevodu) Vi ili Vi:

“Vi” u nazivu YouTubea sugerira individualnost i fokus platforme na korisnika. Ideja je bila da svatko može postati kreator i podijeliti svoje osobne perspektive, talente i priče sa svijetom putem video sadržaja.

“Tube” – (u prijevodu) Tube ili Televizija:

“Tube” je kolokvijalni izraz koji se koristi za televiziju, au kontekstu YouTubea ovdje simbolizira ideju televizije ili ekrana kao platforme za distribuciju video sadržaja. Naziv sugerira da je YouTube mjesto gdje svatko može imati svoj vlastiti “kanal” ili prostor za emitiranje svojih videa.

U prošlosti su se televizori često nazivali skraćeno “TV”, a izraz “cijev” se koristio za označavanje televizora koji su koristili katodne cijevi (CRT) kao tehnologiju prikaza. Uključivanje “Tube” u ime bilo je naklon ideji platforme koja isporučuje video sadržaj sličan televiziji, ali putem online medija.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

KAKO je YOUTUBE dobio ime i što znači riječ YouTube? KAKO je YOUTUBE dobio ime i što znači riječ YouTube?


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima