back to top

Najveća pljačka u povijesti Los Angelesa odnijela je 30 milijuna dolara

Na Uskrsnu nedjelju netko je uspio pristupiti GardaWorld trezoru u Sylmaru i ukrasti nevjerojatnih 30 milijuna dolara u nečemu što se smatra najvećom pljačkom u povijesti Los Angelesa! …

Kanadska zaštitarska tvrtka GardaWorld nudi usluge skladištenja gotovine i transporta, osiguravajući da se novac klijenata čuva na sigurnom dok se ne može upotrijebiti ili položiti u banku.

Takvi skladišni objekti među najbolje su čuvanim mjestima na svijetu, s desecima čuvara, alarmima, seizmičkim detektorima kretanja i najsuvremenijim nadzorom, zbog čega potencijalni lopovi dvaput razmisle prije nego pokušaju pljačkati.

Pa ipak, u onome što se može opisati samo kao savršeni scenarij blockbustera u stilu Ocean’s Eleven, netko je nedavno uspio provaliti u skladište gotovine (trezor) u Sylmaru i pobjeći s do 30 milijuna dolara u gotovini, a da to nitko nije primijetio do dan kasnije .

Policijska uprava Los Angelesa (LAPD) i Federalni istražni ured (FBI) trenutno istražuju pljačku GardaWorlda koja se dogodila na Uskrsnu nedjelju, no prema nekoliko izvora još uvijek pokušavaju otkriti kako ju je netko mogao izvesti .

Dobiti pristup kompleksu za pohranu novca kao što je onaj u Sylmaru jedna je stvar, ali kretanje kroz prostorije bez aktiviranja alarma, otvaranje sefa bez ostavljanja traga i bijeg s desecima milijuna dolara zahtijeva pripremu, vještinu i informacije .

“Ovo je zahtijevalo ogromnu količinu istraživanja i ogromnu količinu znanja o tehničkoj strani zaobilaženja sigurnosnih sustava i nadzora”, rekao je za Associated Press Randy Sutton, bivši policijski detektiv s iskustvom u istraživanju provala visokog profila. “Možete se kladiti da neće biti ispitani samo sadašnji zaposlenici te organizacije, već i prijašnji zaposlenici.”

Problem je što zasad nitko ne zna kako su lopovi ušli u objekt GardaWorld. U prvim izvješćima tvrdilo se da su ušli kroz krov, dok su kasnija izvješća spominjala tunel kroz bočne strane zgrade. Snimke iz zraka pokazuju da je dio zgrade zatrpan daskama, ali nije jasno je li šteta nastala prije ili nakon pljačke.

Izvući se s 30 milijuna dolara u gotovini izazov je sam po sebi. Težina milijun dolara u novčanicama od samo 100 dolara je oko 10 kilograma, ali da je u različitim apoenima, ta bi težina mogla doseći 115 kilograma.

To znači da je 30 milijuna dolara moglo težiti 3400 kilograma, tako da je iznošenje iz pogona bez privlačenja pažnje ništa manje nego impresivno.

“Zanimljivo pitanje je: Kako se riješiti te količine gotovine?” rekao je Sutton. “Znam da je to dilema koju bismo svi voljeli imati, ali stvarnost je da su je ti kriminalci vjerojatno imali u svom repertoaru.”

Stručnjaci vjeruju da će mu biti gotovo nemoguće ući u trag, budući da ukradeni novac vjerojatno dolazi iz poduzeća, a ne iz trezora.

“Budući da se radi o gotovini iz toliko različitih izvora, nema načina da saznamo koji su bili ti serijski brojevi, nema načina da saznamo, da pratimo gdje se ovo pojavljuje”, Scott Selby, odvjetnik iz LA-a i stručnjak za pljačke, rekao je za NBC Los Angeles.

Trenutačno se detektivi istražitelji nadaju da će onaj tko je izveo ovu naizgled savršenu pljačku monumentalnih razmjera biti manje temeljit u pokušaju pranja ili trošenja novca.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Najveća pljačka u povijesti Los Angelesa odnijela je 30 milijuna dolara Najveća pljačka u povijesti Los Angelesa odnijela je 30 milijuna dolara


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima