Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Nakon drame u KPZ Sarajevo: Uhapšeni stražari otkrivaju kako je Amel Sejfović...

Nakon drame u KPZ Sarajevo: Uhapšeni stražari otkrivaju kako je Amel Sejfović sve savladao i pobjegao iz zatvora…

561
DIJELI

U Općinskom sudu Sarajevo jutros je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za određivanje jednomjesečnog pritvora Nikoli Simiću i Arminu Delaliću, zatvorskim stražarima KPZ-a Sarajevo, i medicinskom tehničaru u ovoj ustanovi Igoru Milošu.

Zatvorski stražari osumnjičeni su za krivično djelo protuzakonito oslobađanje osobe lišene slobode u slučaju Amela Sejfovića, koji je pobjegao iz Kaznenopopravnog zavoda u Sarajevu u nedjelju, dok se Miloš tereti da je omogućio bijeg osobi kojoj je oduzeta sloboda.

Prijedlog za pritvor Tužilac Igor Dubak danas nije posebno obrazlagao prijedlog za određivanje pritvora jer je, kako je kazao, obrazloženje dostavio sudiji Denisu Kurtoviću u pisanoj formi.

Dubak je naglasio da je za Igora Miloša pritvor predložen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i prikrivanje dokaza, dok je Simiću i Delaliću pritvor predložen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenih, moglo doći do uznemirenja javnosti. Dubak je zatražio, ukoliko se osumnjičenim odredi pritvor, da ne budu u Pritvorskoj jedinici KPZ-a Sarajevo, već u drugom zatvoru.

Advokat Senad Pizović, koji zastupa Nikolu Simića, kazao je da bi njegov klijent počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, morao je znati da će Amel Sejfović pobjeći iz zatvora, omogućiti mu bijeg i pristati da mu pomogne pobjeći.

– Moj klijent, kao i ostali osumnjičeni, krivi su samo što su taj dan bili na poslu. Nema nijednog dokaza koji inkriminira mog branjenika. Nadležni organi trebaju pronaći onog koji je Sejfoviću dao pištolj. Ja da znam, da postoje dokazi i da je to učinio moj branjenik, ja bih mu prvi savjetovao da potpiše sporazum o priznanju krivice. Moj klijent tereti se da je propustio izvršiti službene radnje, da nije iskoristio sredstva prinude da spriječi Sejfovića da pobjegne i što je pritisnuo taster da otvori vrata. Sejfovića, koji je dobro poznat javnosti i koji je i ranije pucao na policiju, a koji je natprosječno jak, nije moguće fizički da savladaju ni četvorica zatvorskih čuvara. U situaciji kada Sejfović drži pištolj uperen u mog branjenika i drži ga kao taoca, a prije toga je ispalio nekoliko hitaca, nema tog od nas ko mu ne bi otvorio vrata. Ja prvi bih, i volio bih vidjeti da li bi se tužilac u tim momentima suprotstavio Sejfoviću. Dakle, moj branjenik je trebao taj dan poginuti, pa bi to bio savjestan rad u službi – kazao je Pizović.

Pizović je naveo da problem treba tražiti u nedovoljnom broju zatvorskih stražara te je naglasio da je taj dan zatvor, u kojem je preko 190 pritvorenika i osuđenika, osiguravalo sedam zatvorskih policajaca od kojih je jedna žena. – Molim Sud, da ne određuje pritvor po inerciji. Oni su već uništeni jer su imena i fotografije objavljene u svim medijima. A šta ako se dokaže da je Tužilaštvo u krivu, a ove ljude još stavimo i u pritvor. Molim Sud da odbaci prijedlog, a ako već mora, onda da im budu izrečene mjere kućnog pritvora i druge mjere zabrane – kazao je Pizović.

Simićev advokat kazao je da nema nijednog dokaza da je njegov klijent bio prisutan i vidio, ako je i kada Miloš dao Sejfoviću pištolj, te da to područje u zatvoru nije pokriveno kamerama.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.