Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Nastavak suđenja Zukiću i osmorici optuženih u predmetu ‘Bosna

Nastavak suđenja Zukiću i osmorici optuženih u predmetu ‘Bosna

78
0
DIJELI

U Općinskom sudu Sarajevo danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i drugima, optuženima u predmetu „Bosna“.

Suđenje Zukiću i osmorici optuženih u tom predmetu počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima na ročištu 23. maja.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Pored toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga, naveli su iz Tužilaštva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

DIJELI