back to top

Negativna kritika konzerve pirea od rajčice mogla bi je dovesti u zatvor

Trudna poslovna žena iz Nigerije mogla bi završiti u zatvoru do sedam godina zbog objave negativne online recenzije za limenku pirea od rajčice! …

Chioma Okoli, 39-godišnja poslovna žena iz Lagosa, najvećeg grada u zemlji, procesuirana je i tužena na građanskom sudu nakon što je dala negativne komentare o limenci pirea od rajčice nigerijskog proizvođača hrane Erisco Foods.

Pozvala je svojih 18.000 Facebook pratitelja da podijele svoje mišljenje o Ericsovoj mješavini Nagiko rajčice, nakon što je podijelila sliku otvorene limenke proizvoda i rekla da je divan.

Tako je Okoliin post postao viralan na Facebooku, generirajući više od 3000 komentara, uključujući i jedan od osobe koja tvrdi da je sestra osnivača Erisco Foods Limited, tvrtke koja je proizvodila konzervirani pire od rajčice.

Poduzetnica, koja je trenutno trudna s četvrtim djetetom, otkrila je da je ostala u strahu za svoj život i živote svoje djece nakon što su je 24. rujna, dok je bila u crkvi, uhitili policajci nigerijske nacionalne policije u civilu.

Za CNN je rekla da su je tjerali da stoji satima u ćeliji koja je propuštala vodu.

– Nije bilo mjesta pa sam izdržao do sutradan. Noge su mi bile u vodi koja je dolazila od krova koji je prokišnjavao”, rekla je u svojoj izjavi

Kasnije je prebačena u glavni grad Nigerije, Abuju, i držana u drugoj policijskoj postaji dok nije puštena uz jamčevinu dan kasnije.

Nakon što se odbila javno ispričati za svoje komentare, Okoli je kasnije kazneno prijavljena za dva odvojena kaznena djela, od kojih je za najteža mogla dobiti i do sedam godina zatvora.

Optužena je za urotu s još dvije osobe s #”namjerom poticanja ljudi na Erisco Foods Limited”, te bi se mogla suočiti s do sedam godina zatvora.

Okoli je također optužena za ‘poticanje Erisco Foods Limiteda, znajući da su navedene informacije lažne’, zločin zbog kojeg bi mogla otići u zatvor na tri godine i platiti kaznu od sedam milijuna naira (3950 funti), izvještava DailyMail.

Policija ju je pokušala uhititi drugi put u siječnju, ušavši u njezin dom u Lagosu očito kršeći sudsku zabranu prilaska koja im je izričito zabranjivala njezino uhićenje bez naloga.

“Kod mene su ostali od 6.30 do 17.30. Moja djeca taj dan nisu mogla ići u školu, a mi nismo mogli izaći po hranu jer je nestalo plina za kuhanje”, rekla je, dodajući da se policija na kraju zaustavila i otišla.

Sam Erisco također pokreće građansku tužbu protiv nje, nakon što je ranije ove godine tvrdio da je ‘nekoliko dobavljača’ prekinulo veze s tvrtkom nakon njezinih primjedbi, te traži 5 milijardi naira (oko 3 milijuna američkih dolara) odštete.

Chioma Okoli podnijela je vlastitu tužbu protiv nigerijske policije i tvrtke Erisko foods Limited, tražeći 500 milijuna naira (361.171 USD) odštete. Njezin pravni tim opisao je to kao bitku Davida protiv Golijata oko postupanja prema poslovnoj ženi.

Izvršni direktor tvrtke, Eric Umeofia, našao se na meti kritika u Nigeriji zbog svog prijetećeg ponašanja Okoliju.

Otkrio je njezino obraćanje naciji tijekom intervjua o tekućoj pravnoj bitci, za koju je njezina odvjetnica Inhibehe Effong rekla da je učinjeno “bez obzira na sigurnost i sigurnost Chiome, njezinog supruga i cijele njezine obitelji”.

Također je rekao televizijskim kućama da bi “radije umro nego dopustio nekome da okalja moj imidž kao tvrtke. koju je gradio 40 godina“.

Ponašanje policije i Eriska našlo se na udaru kritika skupina širom svijeta. Amnesty International je rekao:
“Maltretiranje i zastrašivanje Chioma Okoli mora sada prestati.”

Nigerijci su također rekli da planiraju bojkotirati tvrtku za liječenje Okolia.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Negativna kritika konzerve pirea od rajčice mogla bi je dovesti u zatvor Negativna kritika konzerve pirea od rajčice mogla bi je dovesti u zatvor


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima