back to top

Peñón de Vélez de la Gomera NAJMANJA državna granica na svijetu!

Peñón de Vélez de la Gomera, mala stijena u sjevernoj Africi koju je 1564. osvojila Španjolska, najmanja je državna granica na svijetu! Španjolska s Marokom dijeli najmanju kopnenu granicu na svijetu…

S ovom afričkom državom – Marokom, Španjolska dijeli najmanju kopnenu granicu na svijetu, 85 metara dugu kopnenu površinu koja stijenom veličine oko 19.000 četvornih metara povezuje s marokanskom obalom.

Španjolska ima gotovo 2000 kilometara kopnene granice s Portugalom i Francuskom, ali ima i puno manje granice sa zemljama kao što su Andora, Ujedinjeno Kraljevstvo (Gibraltar) i Maroko.

Peñón de Vélez de la Gomera bio je španjolski teritorij od 1564. godine kada ga je osvojio admiral Pedro de Estopian, i iako ga je Maroko opetovano tvrdio, Španjolska nikada nije pristala vratiti zemlju i zapravo ima trupe stacionirane tamo da provode španjolsku vlast.

Peñón de Vélez de la Gomera jedno je od takozvanih “mjesta suvereniteta” koje Španjolska ima u sjevernoj Africi, zajedno s Ceutom, Melillom, Peñón de Alhucemasom, otocima Chafarinas i Isla de Perejil.

Njegov pravni status je status neautonomnih teritorija pod španjolskom upravom. Zanimljivo je da je ova gola stijena bila otok sve do 1934. kada je potres stvorio malu prevlaku i pretvorio otok u poluotok. Ova kopnena granica službeno je priznata kao najmanja na svijetu.

Peñón de Vélez de la Gomera trenutno naseljavaju samo španjolske trupe zadužene za nadzor i obranu. Vojnici se mijenjaju svaki mjesec i žive u skromnim prostorijama, bez tekuće vode i struje. Oslanjaju se isključivo na brodove španjolske mornarice koji redovito dostavljaju zalihe.

Zabavna činjenica, Peñón de Vélez de la Gomera posljednji je španjolski teritorij koji je napala strana sila, 2012. godine grupa od sedam ljudi iz organizacije poznate kao Koordinacijski odbor za oslobađanje Ceute i Melille ušuljala se na stijenu i zamijenio španjolsku zastavu marokanskom.

Invazija je trajala samo nekoliko minuta, jer su španjolske trupe brzo uklonile stranu zastavu i uhitile počinitelje, ali se tehnički računala kao stvarna neprijateljska invazija.

Izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Peñón de Vélez de la Gomera NAJMANJA državna granica na svijetu! Peñón de Vélez de la Gomera NAJMANJA državna granica na svijetu!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima