Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Povrat poreza PDV 2. dio

Povrat poreza PDV 2. dio

120
DIJELI

POVRAT POREZA PDV REZIDENTIMA BIH U INOSTRANSTVU

Kada BH REZIDENTI putuju u inostranstvo za robu koju kupe imaju pravo na povlasticu povrata poreza u zemlji boravka.
BH pasoš nije dovoljan uslov da bi stekli povlasticu, zato je potrebno obratiti pažnju na
KO IMA PRAVO NA POVLASTICU?
U Inostranstvu pravo na povrat novca od poreza na PDV imaju kupci-putnici iz BIH sa stalnim mjestom prebivališta u BIH odnosno posjeduju BH ličnu kartu. A u zemlji kupovine imaju PRIVREMENI STATUS BORAVKA u toj zemlji a to znači da turisti imaju pravo da u zemlji boravka budu onoliko koliko im je u pasošu upisan rok trajanje turističke vize obično 3 mjeseca. U nekim zemljama je rok privremenog boravka ograničen na 6 mjeseci.
Ovdje je bitno istaći da nije dovoljan uslov za sticanje povlastice povrata poreza PDV privremeni boravak već da je bitna i dužina boravka pa tako je u Njemačkoj taj rok 3 mjeseca, a na primjer u Turskoj i Kini 6 mjeseci bez razlike da li je potrebna turistička viza ili ne.
Putnici koji imaju pasoš BH a imaju privremeni boravak duži od predvidjenih rokova 3 ili 6 mjeseci NEMAJU PRAVA NA POVLASTICU POVRATA PDV-a odnosno refundaciju novca.Na primjer u Crnoj Gori putnici koji imaju stalni ili odobren privremeni boravak odnosno u BH pasoš upisan privremeni boravak NEMAJU pravo na povlasticu povrat poreza PDV.
BIH državljani koji su istovremeno državljani zemlje u kojoj putuju ukoliko nemaju LIČNU KARTU ZA STALNI BORAVAK u zemlji u kojoj putuju te takodje nemaju ODOBRENI PRIVREMENI BORAVAK duži od 3 ili 6 mjeseci IMAJU PRAVO NA POVRAT NOVCA OD POREZA PDV jer posjedovanje državljanstva ne utiče na pravo na povrat novca od poreza na PDV već BORAVAK odnosno stalno mjesto življenja PREBIVALIŠTE. Ali imamo i specifičan slučaj Evropske Unije tako da BH državljanin sa BH pasošom koji kao putnik nema prebivalište ni uobičajeno boravište na području Europske unije, što dokazuje pasošom ili ličnom kartom,što znači da bez razlike što kupuje u Njemačkoj ako ima kao BIH državljanin ličnu kartu Hrvatske ili odobreni privremeni boravak u Hrvatskoj duže od 3 mjeseca ovaj putnik u Njemačkoj NEMA PRAVA NA POVLASTICU jer je Hrvatska članica EU.
U nekim zemljama kao što je Njemačka, djeca do 16 godina starosti nemaju pravo na refundaciju poreza kao izlazni putnici.

USLOVI ZA POVRAT PDV
Putnik odnosno kupac koji u okviru putničkog prometa iznosi dobra kupljena u inostranstvu pri naknadnom oslobođenju od PDV-a ima pravo tražiti povrat PDV-a za iznesenu kupljenu robu ako su ispunjeni sljedeći uslovi i rokovi:
– da putnik nema prebivalište ni uobičajeno boravište u zemlji boravka gdje kupuje robu, što dokazuje pasošom ili ličnom kartom..
– da je ukupna vrijednost kupljene robe s PDV-om iskazana na jednom računu veća od propisanog minimum
u toj zemlji.
– da je kupac ili neko u njegovo ime prevezao robu kupljenu u toj zemlji iznio na područje izvan Europske unije prije isteka roka od 3 mjeseci od datuma navedenog na računu za isporučenu robu.prevoženje u ime kupca podrazumijeva da je on osobno poslao dobra poštom, zračnim putem preko otpremnika ili drugog ovlaštenog prijevoznika, i tada se smatra da je postupak identifikacije obavljen u trenutku predaje dobara na otpremu, odnosno preuzimanja robe na otpremu,
– da postoji dokaz o izvozu, original račun i Obrazac za povrat PDV potvrđen od carinskog ureda otiskom pečata, potpisom i faksimilom ovlaštenog carinskog službenika, te brojem evidencije i datuma iznošenje robe iz Europske unije odnosno zemlje boravka..
Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje prije isteka tri mjeseca od datuma kupovine. Formular koji ste dobili i račune treba da ovjerite na carini ili specijalizovanim šalterima za tax free. Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povrat poreza. Roba za koju se traži povrat poreza ne bi smjela da se otpakuje prije izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude ovjerena. Original račun i ovjeren obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski organ zadržava za svoje potrebe
Pri tome, osim ovjere propisanoga obrasca PDV, može biti i ovjeren poseban obrazac „Tax Free“, kojega koriste društva-posrednici uključeni u međunarodno udruženje „Global Refund“, ukoliko sadrži sve potrebne rubrike i propisane podatke, odnosno samo neznatno se razlikuje od obrasca za povrat poreza PDV.
Ali i da se pazi da određena vrsta robe (povratu ne podliježe akcizna roba) u EU.a u Kini se ne može izvršiti povrat poreza za sljedeće robe: Zlato, Srebro i drugi rijetki metali i njihovi proizvodi, Vrijedna kulturna dobra i rukotvorine, Hrana I medicinski i farmaceutski proizvodi te ostala roba koja je zabranjena za izvoz..
Pazite na rokove za povrat poreza – rok za izvoz kupljenih dobara je 3 mjeseca od datuma kupnje dok je
rok za povrat poreza 3 mjeseci od datuma izlaza iz zemlje odnosno 6 mjeseci od datuma kupnje u nekim zemljama do 3 godine od datuma kupovine.
Zemlja Rok
privremenog
boravka stopa
PDV Minimalni
iznos Rok
iznosa
robe Rok
povrata
PDV
Hrvatska 3 25% 98 eura 3 3 od iznosa
Mađarska 3 27% 170 eura 3 3 od iznosa
Italija 3 22% 155 eura 3 3 od iznosa
Austrija 3 20% 75 eura 3 3 od iznosa
Njemačka 3 19% 25 eura 3 3 od iznosa
Grčka 3 24% 50 eura 3 3 od iznosa
Rumunija 3 18% 175 eur 3 3 od iznosa
Turska 6 8,18% 100 TYL 3 3 od iznosa
Kina 6 18% 500 CNY 3 3 od kupnje
Rusija 3 10,18% 10.000 RUB 3 3 od iznosa
Crna Gora 3 7,19% 100 eur 3 3 od kupnje
Srbija 3 20% 150 eur 3 3 od kupnje
Albanija 3 20% 100 eur 3 3 od kupnje
U Kini je rok povrata novca od refundiranja PDV 3 mjeseca od datuma kupnje tako da nije bitno kada iznosite robu iz zemlje već treba obratiti pažnju I na vrijeme dostaviti ovjereni obrazac za povrat PDV prodavnici, kompaniji ili banci.
U Srbiji, Kini i Crnoj Gori u tekstu zakona koji regulira ovu oblast spominje se samo rok od 3 mjeseca kao datum od kupovine do iznosa robe iz zemlje ali se ne spominje nakon ovjere na graničnom prelazu od strane carine koji je rok refundiranja novca. Tako da je ukupan period kupovine i izosa do povrata novca 3 mjeseca.

KAKO IZVRŠITI POVRAT NOVCA
Zapamtite, da biste ostvarili povrat novca od poreza PDV-a neohodno je da imate ovjerene račune i obrazac.
Povrat novca od PDV-a možete obezbjediti:
– Slanjem ovjerenih računa i broja vaše kreditne kartice prodavnici u kojoj je obavljena kupovina kako bi novac bio uplaćen na vaš račun.
– Preko predstavnika Global Blue kompanije ili nekog drugog sistema;
– Na bolje opremljenim aerodromima gde postoje šalteri (VAT refund for tourist).

U kojim državama je moguće izvršiti povrat novca od poreza PDV odnosno tax free?
Tax free je moguće naplatiti u sledećim evropskim državama: Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.
U Makedoniji putnici nemaju pravo na povrat poreza PDV.
Postoji mogućnost da vam se prilikom naredne kupovine u istoj prodavnici račun umanji za onoliko koliko ste prilikom prethodne kupovine bili oslobođeni poreza. U Hrvatskoj se povrat poreza može tražiti u njihovoj pošti.U Italiji, neke prodavnice na licu mesta vraćaju PDV.U Mađarskoj potrebno je da jedan račun u jednoj prodavnici ne bude niži od minimuma koji je propisan za povrat PDV-a.
U Srbiji se u vremenskom periodu od tri mjeseca, kupac ukoliko želi da dobije novac od PDV treba ući u zemlju, donijeti 1 ovjeren primjerak u prodavnicu u kojoj je obavljena kupovina, prodavac će vratiti novac za cjelokupni iznos pdv-a.
Međutim, to ne znači da će PDV biti vraćen u cjelokupnom iznosu, jer porez nije isti za svu robu, odnosno njegova visina se razlikuje se za tehniku, hranu, garderobu, a ima i robe koja ne podliježe porezu, pa se povrat ne može ni tražiti.
Plaća se i provizija firmi ili banci koja ovaj posao obavlja za kupca.
– Zbog svega ovoga ukupan iznos poreza koji bi trebao da bude vraćen kupcu u startu je umanjen, i to u proseku za oko 10 odsto. Ako su računi mali, ljudima se uglavnom ne isplati da traže povrat, jer dok svako uzme po malo, krajnjem korisniku ostane tek nešto simbolično.

Kupovina bez poreza tvrtke Global Blue (Global Blues Tax Free Shopping) je usluga koja Vam štedi novac jer Vam omogućuje kupovinu bez poreza. Da biste ostvarili povrat PDV-a i poreza na robu i usluge pratite jednostavne korake koji slijede:
A. REALIZIRAJTE KUPOVINU
Ukoliko je na prodajnim mestima istaknuta naljepnica plavo-bijele boje, odmah po kupovini robe zatražite od prodavca da popunite tax free obrazac.
Nakon obavljene željene kupovine prilikom plaćanja zatražite od prodavača ček za povrat poreza (TaxrefundeCheque). Potrošite minimum predvidjen u toj zemlji na koji ostvarujete pravo tax free shopping usluge.
B . OVJERITE ČEK ZA POVRAT POREZA
Kada napuštate zemlju EU i vraćate se kući ili nastavljate putovanje izvan EU, odnesite kupljenu robu, račun i pasoš na carinu kako bi Vam ovjerili ček za povrat poreza (TaxrefundeCheque). Ako nastavljate putovanje u neku drugu zemlju EU, ček za povrat poreza (TaxrefundeCheque) ovjerite na izlasku sa teritorija EU odnosno ako izlazite iz zemlje članice EU primjer Madjarska, te prolazite tranzit drumskim putem kroz Srbiju a imate avionsku kartu Zagreb- Sarajevo ovjeru tražite na aerodromu Zagreb kod izlaza na hrvastkoj carini a ne na granični prelaz kod izlaza iz Madjarske.
C. UNOVČITE ČEK ZA POVRAT NOVCA
Konačno, pokažite ovjereni ček za povrat poreza (TaxrefundeCheque), putovnicu i kreditnu karticu zaposlenicima korisničkog servisa Global Blue, ili na nekom od naših partnerskih mjesta za povrat poreza i oni će Vam odmah isplatiti novac. Novac Vam može biti uplaćen na karticu, ili možete uzeti gotovinu.

PRAKTIČNI SAVJETI
U Hrvatskoj ako je u obrazcu priloženo više od jednog računa, iznos kupnje na svakom od njih mora biti veći od 740, 00 HRK dok u Srbiji na jedan formular za povrat poreza mogu se prikačiti računi za robu kupljenu u istom danu u istoj prodavnici, i ne mogu se sabirati računi iz različitih prodavnica
Rok za izvoz kupljenih dobara je 3 mjeseca od datuma kupnje dok je u drugim od datuma iznosa iz zemlje.
U nekim zemljama rok za povrat poreza je 3 ili 6 mjeseci od datuma kupnje
Prilikom kupnje u EU, obrazac mora potvrditi bilo koja carina EU sa carinskim žigom bilo koje Europske države

priredio AFB

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.