Početna NAJNOVIJE AKTUELNO REAKCIJE: Blago nama kad tri jezika imamo!

REAKCIJE: Blago nama kad tri jezika imamo!

97
DIJELI

Ovo nije obična, ovo je trojezična kolumna zato poštovanja molim! Troduplo ću da izrazim nezadovoljstvo  zbog jednog jedinog razloga –  jednog jezika kojeg kojega množe s tri. Jedan jezik a tri naziva. Jedna država s tri ista, a jednako službeno službena jezika. Neponovljiva BiH i njena originalnost. Bosna i njena glupost?

PIŠE: Azra  DRAMALIJA

Oni rekoše da u BiH postoje:  hrvatski, srpski i bosanski, ko god poriče postojanje jednog od ova tri jezika, krši Ustav zemlje. Hajdemo kršiti! Hajdemo govoriti onako kako umijemo, znamo i kako smo naučili! Idemo kao nekada, govorimo kao prije! Pozivam na razum,  oni će to  tumačiti kao državljanski neposlu. Znam da imam pravo.

Kao posljedica  ugnjetavanja pušača,  gospođa Evropa se odlučila upozoravati pušače. BiH u zanosu ali  i  po diktatu gospođe Evrope, slijedi ispisivanju  protivpušačkih parola na kutijama cigareta.

U zemljama evropske unije samo jednom  napiše, a kod nas isto  ponavljamo tri puta: Pušenje ubija (latinica), pušenje ubija (ćirilica) pušenje ubija (opet latinica). Čovjek  može na brzinu da shvati, da će tri puta da mre, iako zna da se umire samo jednom. Ispada da smo tvrdoglavi ili ne daj Bože glupi, kad nam (za razliku od finih evropljana) treba  ponoviti tri puta: Pušenje uzrokuje moždani udar  ćirilično jednom i latinično dva puta.

A tek žene, bosansko hercegovačke konzumerice duhanskih proizvoda, pa njih treba tri puta uplašiti istom rečenicom: Pušenje uzrokuje staranje kože (jednom),  pušenje uzrokuje staranje kože (drugi put), s nadom da će konačno naučiti –  pušenje uzrokuje staranje kože (treći put).

Sarajevo kao i svaka  metropola gosti ljude iz cijelog svijeta, najviše iz regije i Europe. Strani posjetioci zbog niže cijene duhanskih proizvoda, ovde kupuju cigarete. Zbog uštede  cigaretne zalihe odnose  u domaće zemlje. E tamo nastaje prava sramota kada stranac pokušava da objasni da se u Bosni umjesto jednom  na kutijici napišu čak tri ista upozorenja.

Ne brine me za strance, ah oni su daleko! Više me je sramota regije, oni znaju da se ispisane rečenice nimalo ne razlikuju te nam se smijuljeći iza leđa prave, da naša tri jezika i jednak broj istih upozorenja na cigaretnim kutijicama, ne primjećuju.

Dakle, ovim putem proklamiram:
Pušenje i naša trojezičnost ozbiljno šteti nama i drugima oko nas!
Pušenje i naša trojezičnost ozbiljno šteti nama i drugima oko nas!
Pušenje i naša trojezičnost ozbiljno šteti nama i drugima oko nas!

Zato pozivam izabranog ….recimo  nekog gospodina CVIJETIĆA, koji od predaka u prezimenu nosi riječ CVIJET, a sada govori CVET,  da to više ne čini!
Pozivam i one, koji su  TISUĆAMA godina govorili HILJADA, a sada planiraju da HILJADU godina govore TISUĆA, da to ne rade!

A, ako nećete, ma idite vi    u…..u ne jednu nego tri, tri BOSNE I HERCEGOVINE, pa se tamo naučite pričati kako treba!

/Znamo/

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.