Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Savjeti za što bezbjedniji i korisniji godišnji odmor bez štetnog zračenja: ...

Savjeti za što bezbjedniji i korisniji godišnji odmor bez štetnog zračenja: 9 savjeta za ljetovanje bez štetnog zračenja

186
DIJELI

Sunce, plaža, more, čist zrak, slobodno vrijeme… sve zvuči kao jedan idealan godišnji odmor. Da li se pitate zašto i pored svega ovoga neki kažu da ih je godišnji odmor još više „umorio“? Odgovor na to možemo naći u sve prisutnijem štetnom elektromagnetnom zračenju koje je dospjelo i u ovaj segment našeg života. Da bi uživali evo 9 korisnih savjeta

 

Prof. dr. Šuhreta Trobradović
Prof. dr. Šuhreta Trobradović

Piše: Prof. dr. Šuhreta TROBRADOVIĆ

1. Odaberite smještaj koji ima kablovsku konekciju za internet, a još bi bilo bolje da uopće nema interneta kako bi se dobro odmorili. Bolje ćete spavati u prostorijama bez bežičnih sistema, a ukoliko jednostavno morate spavati u hotelu sa bežičnim pristupom internetu, onda tražite sobu koja je što više udaljena od opreme za bežični prenos signala i umanjite vrijeme koje provodite u toj sobi. Ukoliko je moguće isključite sistem tokom noći.

2. Kada odabirete sobe, obratite pažnju da uzmete onu kod koje su kreveti nešto udaljeniji od prozora. Vrlo često krevet koji je najbliži prozoru ima najveću izloženost štetnom zračenju zbog antena predajnika koje se nalaze izvan hotela. Današnja hotelska industrija teži da obezbijedi svakoj osobi ugodan san u njihovim sobama, ali očito nema nikakvog pojma o tome da bežična tehnologija u prostorijama iscrpljuje melatonin i onemogućava dobar san, a također ima i štetan utjecaj na mozak.

3. Prilikom izlazaka, izbjegavajte „vruće bežične tačke“ (hot spot), poput onih u bežičnim internet kafićima ili restoranima, koliko god je to moguće. Izloženost štetnom zračenju tokom jela je posebno loše po zdravlje i krajnje je nepreporučljivo.

4. Ne zadržavajte se predugo u supermarketima zbog toga što se u njima vrlo često nalaze bežični sistemi komunikacije, sigurnosni sistemi kao i neonsko osvjetljenje sa velikom količinom prljavog elektriciteta. Simptomi izloženosti elektro-zagađenju u supermarketima su veoma uobičajeni i mnogo ljudi ih doživljava mada zapravo toga nisu ni svjesni. To su najčešće: zbunjenost i oslabljeno kratkoročno pamćenje, tako da mnogi ne bi kupili dosta potrebština bez šoping liste, a česti su i slučajevi zaboravljanja parking mjesta. Zatim slijedi glavobolja koja se pogoršava sa produženim boravkom u marketu, vrtoglavica, drhtavica, mučnina, zamor i slabost, problemi sa vidom i zujanje u ušima.

5. Ne družite se previše sa vašim omiljenim igračkama poput iPAD-a, raznih tableta, laptopa, mobitela i sličnih uređaja čiji predajnici (uglavnom WiFi) tokom upotrebe stalno emituju oblak mikrovalne radijacije. Štetno zračenje ovog tipa naročito šteti mozgu i u kombinovanom djelovanju sa velikim vrućinama može izazvati teže posljedice, poput gubljenja svijesti i opće slabosti. Ukoliko primijetite da je u vašoj neposrednoj blizini osoba koja koristi ove uređaje, onda radije pronađite neko drugo mjesto za sebe i svoju porodicu.

6. Nikada ne koristite mobitel tokom vožnje. Ne samo da ste prilikom upotrebe mobitela izloženi štetnim frekvencijama koje vrše poremećaj rada mozga, već i odvlačenju pažnje kada su um i emocije vozača preokupirane pozivom, a ne autoputom.

7. Isključite sve električne uređaje blizu kreveta. Ne koristite električne pokrivače, el. prostirke za spavanje niti grijače za vodene krevete.

8. Provedite što više vremena u atmosferi nezagađene prirode, jer će se u tom slučaju vaš organizam oslobađati nagomilanog tereta uzrokovanog štetnim zračenjem, koji ste bez sumnje u velikim količinama nakupili u proteklom periodu.

9. Ponesite vaš Cedar Neutralizer zaštitni uređaj, i postavite ga u prostorije u kojima ćete provoditi noć, kako bi vaš odmor polučio još više okrepljujućih učinaka na vaše zdravlje.

Mobiteli, ipak, zrače

Važno evropsko istraživanje štetnog elektromagnetnog zračenja, koje je realizovalo 12 naučnih institucija iz 7 država, naučno je dokazalo dugoročno oštećenje gena u krvi i mozgu kod korisnika mobitela i drugih izvora elektromagnetnih polja.

 

/Znamo/

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.