Početna NAJNOVIJE AKTUELNO SIPA se oglasila o Dodikovom prenosu 200.000 evra iz Srbije

SIPA se oglasila o Dodikovom prenosu 200.000 evra iz Srbije

135
DIJELI

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oglasila se danas povodom činjenice da je predsjednik RS Milorad Dodik unio u BiH 200 hiljada eura iz Srbije. U cjelosti prenosimo odgovor SIPA-e na upit TV1 o tome da li su ispoštovane sve procedure, odnosno postoje li dokazi o porijeklu ovog novca.
“U vezi sa Vašim upitom od 27.06.2017. godine, obavještavamo Vas da, u skladu sa članom 71. Zakona o sprečavanju pranja novaca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Zakon), nadzor i kontrolu prenosa gotovog novca preko državne granice Bosne i Hercegovine obavljaju Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Granična policija BiH u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U skladu sa istim članom Zakona, propisano je da Uprava za indirektno oporezivnje BiH o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovog novca u domaćoj ili stranoj valuti u protivvrijednosti iznosa od 20.000 KM ili više obavijestiti Državnu agenciju za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u roku od tri dana od dana prenosa gotovine preko državne granice. Ukoliko prenos gotovine nije bio prijavljen na propisan način, obavješavanje se vrši odmah, a najkasnije u roku od 24 časa. U slučaju da u vezi sa licem koje prenosi gotovinu, načinom prenosa ili drugim okolnostima prenosa postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti, propisano je da se obavještavanje obavi odmah.

Redovna obavještenja, koja se odnose na iznose od 20.000 KM ili više stoje na raspolaganju SIPA-i, u svrhu obavljanja analiza i/ili istraga. Pored navedenog, kada su ispunjeni uslovi propisani Zakonom (posebno članovi 57. i 62.), navedena obavještenja stoje na raspolaganju svim tužilaštvima i drugim nadležnim organima u BiH.

U pogledu pitanja, koje se odnosi na konretno fizičko lice, iz razloga propisanih u članu 74. (Zaštita i tajnost podataka) i članu 76. (Korištenje prikupljenih podaktaka) Zakona, obavještavamo vas da nismo u mogućnosti davati odgovore na ovu vrstu pitanja”, rečeno je iz SIPA-e za TV1.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.