back to top

Tražio je od liječnika da mu odrežu četvrti i peti prst!

Muškarac iz Quebeca koji pati od poremećaja identiteta integriteta tijela (BIID) zamolio je liječnika da mu ukloni četvrti i peti prst na lijevoj ruci jer je smatrao da ne pripadaju njegovom tijelu. ….

Poremećaj identiteta tjelesnog integriteta (BIID) iznimno je rijetko stanje koje karakterizira snažna i ustrajna želja da se postane invalid.

Dr. Nadia Nadeau s Odjela za psihijatriju Sveučilišta Laval nedavno je objavila izvješće o slučaju neimenovanog pacijenta koji je iz djetinjstva doživio traumatične misli da mu posljednja dva prsta na lijevoj ruci ne pripadaju tijelu.

Tijekom života te su mu misli uzrokovale bol, stalnu razdražljivost, smanjenu spretnost i živopisne noćne more dva prsta koja trunu ili gore. Iako bolesnik zbog srama nije dijelio s obitelji svoju muku s prstima, često je maštao o tome da ih sam izvadi.

“Radeći u pilani, sjetio se napraviti malu giljotinu kojom bi si odrezao prste”, napisao je dr. Nadeau. “Bio je svjestan da samoozljeđivanje nije sigurno rješenje i da može imati posljedice za njegove odnose, ugled i zdravlje. Nije se mogao zamisliti da će još godinama živjeti s tim prstima.”

Budući da se muškarčeva slika mozga činila normalnom, ponuđene su mu neinvazivne opcije liječenja poput kognitivne bihevioralne terapije, antidepresiva, antipsihotika i terapije izlaganjem, no nijedna se nije pokazala uspješnom.

Nakon psihijatrijske evaluacije, pacijentica je mogla zatražiti dobrovoljnu amputaciju i upućena je na ortopedski odjel. Na kraju je odlučeno da je uklanjanje dva prsta najbolji način da se pomogne pacijentu, a evaluacija šest mjeseci nakon amputacije je to potvrdila.

“Nakon operacije odmah su prestale noćne more, kao i emocionalni stres. Imao je konstruktivne životne planove, smanjio se bijes i poboljšalo dobrobit u obitelji i na poslu. Nema izraženog žaljenja. Sada živi život bez mučnih briga o svojim prstima, a svi simptomi povezani s BID-om su nestali. Amputacija mu je omogućila da živi u skladu sa svojim percipiranim identitetom.” napisao je psihijatar.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

Tražio je od liječnika da mu odrežu četvrti i peti prst! Tražio je od liječnika da mu odrežu četvrti i peti prst!


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima