back to top

U Austriji postoji podijeljena crkva

U blizini grada Gmünda u austrijskoj pokrajini Koruškoj nalazi se neobična crkva – “Splitska crkva” (Geteilte Kirche am Kreuzbichl), nazvana tako jer je odvojena (split) …

na dva dijela zbog ceste koja kroz njega prolazi!

S jedne strane ceste je svetište, a s druge je dvokatna galerija gdje posjetitelji crkve mogu sjesti i slušati propovijed iz svetišta preko puta. Ovaj aranžman je prilično jedinstven i ne može se naći nigdje drugdje u svijetu!

Na mjestu gdje se sada nalazi crkva prvobitno je postojalo uzcestno svetište “Kreuz am Bichl” (Križ na Brdu). Ova svetišta uz put, nazvana Marterl, uobičajena su u Bavarskoj i pružaju mjesto za zaustavljanje putnika i molitvu.

Ovaj Marterl stajao je na putu od Venecije do Salzburga, važnog trgovačkog puta u to vrijeme, a Gmind je bio popularna postaja na tom putu. Gmind je također mjesto gdje je počelo opasno putovanje preko planinskih prijevoja.

“Svetište uz cestu možda je postavljeno da se zamoli za blagoslov na putu ili da se zahvali za sretan povratak”, kaže Anton Fritz, član uprave gradske udruge Gmunda.

Godine 1748. svetište je pretvoreno u kapelu s apsidom i dvostranim stubištem na pročelju. Jednom župniku bilo je žao hodočasnika koji su često stajali ispred njega na kiši, te je dao sagraditi dvokatnicu na suprotnoj strani ceste. U ovoj zgradi nalaze se dvije prostorije sa stolicama i klupama. Ova zgrada je također otvorena prema cesti i osigurana vratima od kovanog željeza.

Crkvene službe sada se odvijaju u dvije zgrade – svećenik stoji u jednoj, a vjernici u drugoj. Ako za vrijeme bogoslužja kroz crkvu prolazi vozilo, svećenik nakratko prekida svoju propovijed. Cesta je sada privatna pa je ionako malo prometa.

Osim posebne podjele crkve, crkva ima još jednu posebnost — originalna freska u svetištu temelji se na crtežu Michelangela. Talijanski slikar dao je nacrt jednom od svojih kalfi, Orsiellu della Volteriju, koji je sliku donio u Gmind i ukrasio je kao fresku u galeriji slika.

No, 1861. godine austrijski slikar Joseph Messner naslikao ju je uljem u pokušaju da je popravi. Od tada je freska nekoliko puta preslikavana.

izvor: Zanimobostidana.com

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

U Austriji postoji podijeljena crkva U Austriji postoji podijeljena crkva


zanimljivostidana.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima